Ulandshjælp bruges i stigende grad på asylansøgere

Udgiften til asylansøgere runder en milliard kroner i år. Regeringen bør ændre loven, mener Venstre.

Ulandshjælp bruges i stigende grad på asylansøgere

Selvom den danske u-landsbistand i 2013 sætter rekord og ventes at nå op på 16 milliarder kroner, bruges en voksende del af u-landshjælpen til at hjælpe asylsøgere fra blandt andet Syrien, Somalia og Afghanistan.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

En opgørelse fra Udenrigsministeriet viser, at udgiften til asylsøgere i år vil runde en milliard kroner eller 6,6 procent af den samlede u-landshjælp. Til sammenligning gik kun 1,7 procent af u-landshjælpen til asylsøgere i 2008.

Det er Venstres Karsten Lauritzen, der som medlem af Folketingets Udenrigsudvalg har bedt om opgørelsen.

Han finder det paradoksalt, at regeringen lover mere udviklingshjælp, samtidig med at pengene til at huse asylsøgere tages fra bistandsbudgettet.

Opgørelsen fra Udenrigsministeriet er baseret på, at der vil komme 6000 asylsøgere til Danmark i 2013.

Men ifølge de nyeste prognoser fra Justitsministeriet tyder meget på, at tallet snarere bliver 7000, hvilket betyder, at der skal bruges flere penge i asylcentrene.

- Stigningen skyldes, at det er blevet mere attraktivt at søge asyl i Danmark, blandt andet fordi regeringen har ændret starthjælpen, lyder det fra Karsten Lauritzen.

- I Venstre mener vi, at regeringen bør rulle ændringerne på asylområdet tilbage. På længere sigt bør Danmark satse på at give mere hjælp til de fattigste flygtninge i nærområderne, siger han

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) erkender, at de mange asylsøgere har konsekvenser for udviklingshjælpen. Udgifterne er vokset på grund af konflikten i Syrien og de fortsatte uroligheder i Afghanistan og Somalia.

- Det er bekymrende, at udgifterne til flygtninge i Danmark stiger, og det er en udvikling, vi følger tæt. Vi har et grundprincip om, at vi skal passe godt på flygtninge, ligegyldigt hvor de bor, siger Christian Friis Bach til Kristeligt Dagblad.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.