Politik

Uligheden i Danmark steg under Thorning-regeringen

Danmark er i OECD's seneste opgørelse røget ned på sjettepladsen over de mindst ulige nationer i verden.

Danmark har de seneste mange år altid ligget i verdenstoppen, når det gælder om at have det samfund med den mest jævnbyrdige formuefordeling.

Men nye tal fra OECD viser, at vi stille og roligt rutsjer ned ad den internationale rangliste.

I en opgørelse 15. juni har OECD medtaget nye tal fra Danmark, som stammer tilbage fra 2015.

Her lød den såkaldte Gini-koefficient - som er et mål for uligheden - på 0,263, hvilket placerer Danmark på sjettepladsen.

Da socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt tiltrådte som statsminister, var vi nummer tre. Og i hendes regeringstid fra 2011 til 2015 er Gini-koefficienten steget fra 0,257 til 0,263.

Spørger man Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom hos Cepos, skyldes stigningen i høj grad de topskattelettelser, der blev gennemført under Thorning-Schmidt.

Og han forventer, at koefficienten kommer til at fortsætte med at vokse.

- Det skyldes blandt andet Lars Løkke Rasmussens kontanthjælpsloft samt Thorning-Schmidts mindreregulering af kontanthjælp og dagpenge.

- Det er reformer, der øger både beskæftigelse og velstand. Desuden kommer der flere pensionister, hvilket også trækker uligheden op, siger han.

I Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er analysechef Jonas Schytz Juul ikke overrasket over tallene.

- Tilbage fra starten af nullerne har der været gennemført mange skattereformer, der har fokuseret på lettelser i top- og mellemskatten.

- Og så har der været skattestop på boliger, hvilket også har rykket ved balancen.

- Så på et eller andet tidspunkt vil vi rykke nedad i den internationale sammenligning, når uligheden vokser år efter år.

Han pointerer, at Danmark kunne være havnet længere nede ad ranglisten, hvis ikke Thorning-regeringerne havde afskaffet en række fattigdomsydelser.

- Det medførte både et fald i antallet af fattige børn og var med til at trække Gini-koefficienten den anden vej, siger han.

Nogle af disse ydelser er genindført med kontanthjælpsloftet, og blandt andet derfor er der udsigt til, at Danmarks Gini-koefficient vil stige yderligere de kommende år.

Men det er uproblematisk, hvis man spørger Mads Lundby Hansen.

- Selv om vi er kommet ned på en sjetteplads, vil jeg fortsat betegne Danmark som et land med relativt små indkomstforskelle. Uligheden er lavere herhjemme end f.eks. i Sverige og Norge.

– Og selv hvis politikerne fjerner topskatten, ville Danmark være mere lige end Sverige, siger han.

I bunden af listen over de 35 OECD-lande finder man Tyrkiet, Chile og Mexico. USA er nummer 32.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst