Danmark

Ulovlig gift skal koste sprøjtelicens

Landbrugets interesseorganisation støtter miljøministeren i, at ulovlig indkøb af sprøjtegift skal straffes.

Ulovlig gift skal koste sprøjtelicens

Det skal have konsekvenser, hvis landmænd indkøber ulovlig sprøjtegift og gødning, mener Landbrug & Fødevarer, landbrugets egen interesseorganisation. Det skriver Politiken torsdag.

Landbrugstoppen er parat til at slå hårdt ned på medlemmer, der bryder loven. Derfor bakker organisationen op om miljøminister Ida Aukens (SF) forslag om at fratage landmænd, der køber de ulovlige ting, retten til at sprøjte deres marker.

- Når man opfører sig uansvarligt ude i trafikken, er der nogen, som kommer og tager dit kørekort. Det samme, mener vi, skal gælde her, siger Niels Jørgen Pedersen, formand for Landbrug & Fødevarer, til Politiken.

Ifølge Niels Jørgen Pedersen vil forslaget tvinge landmændene til helt at droppe sprøjtegift eller hyre en maskinstation til at udføre opgaven. Det sidste er dyrere end at gøre det selv, siger formanden, der driver en gård i Nordjylland.

Opbakningen fra landbruget glæder Ida Auken.

- Der er brug for et markant holdningsskifte i landbruget. Derfor er jeg glad for, at de bakker op om forslag, der kan hindre brug af ulovlige sprøjtemidler, siger hun til Politiken.

Både miljøministerens forslag og landbrugets opbakning kommer i kølvandet på Politiken og DR's afsløringer af, hvordan kriminelle bagmænd forsyner danske landmænd med ulovlige sprøjtemidler og gødning.

/ritzau/