Danmark

Ulven kommer men vildsvin er her allerede

Nye jagttal tyder på, at vildsvinet kan være på vej tilbage i den danske natur efter 200 års fravær.

Ulven kommer men vildsvin er her allerede

Mens alle snakker om strejfende ulve, så er vildsvinet måske allerede flyttet ind. Det kunne de nyeste tal over jægernes vildtudbytte højst overraskende tyde på.

Ifølge statistikken nedlagde danske jægere sidste jagtsæson omkring 200 vildsvin. Det er første gang, at dyret er med i jagtstatistikken. For officielt er der ingen dansk bestand af vildsvin, som uddøde i starten af 1800-tallet.

Siden er det dog sket, at vildsvin er krydset over den tyske grænse ind i Danmark, hvor de på krav fra Naturstyrelsen skal bortskydes af hensyn til dansk svineeksport.

At jægerne derfor på en enkelt sæson skulle have nedlagt 200 vildsvin kommer også meget bag på seniorforsker Tommy Asferg fra Institut for Bioscience, Aarhus Universitet, som står for statistikken.

- Man skal være meget forsigtig med så små tal. Til sammenligning blev der i samme sæson skudt 37.000 ræve, så der er der ikke så stor risiko for, at eventuelle fejlindberetninger fortegner billedet.

Han peger også på, at der kan være indberetningsfejl, og at jægere har skrevet bytte på, som de har nedlagt i udlandet. Endelig kan dyrene være skudt i danske dyreparker, som også skal indberettes.

- Men det kan jo ikke være fejl det hele. Og man hører jo om, at der er vildsvin rundt omkring. Så det bliver spændende at finde ud af, hvor mange af dyrene der er rigtigt vildt, siger Tommy Asferg.

For at opklare sagen har forskerne nu skrevet til de 79 jægere, der står noteret for de nedlagte vildsvin. De bliver bedt om at aflevere flere oplysninger om byttet.

Ifølge formanden for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, så er problemet med indtrængende vildsvin voksende og skal tages meget alvorligt på grund af truslen mod svineeksporten.

- Uanset at der officielt ikke er en bestand af danske vildsvin, så er det på vej, og der bliver flere og flere af dem rundt omkring, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.