Under sandet er Danmarks bud på en Oscar-kandidat

Efterkrigsfilmen "Under sandet" er med i kapløbet om en nominering til næste års Oscar-prisuddeling.

Ritzau
Martin Zandvliet Foto: Scanpix/Simon Skipper
Danmark 19. september 2016 18:09 - Opdateret 19. september 2016 18:10

Dramaet "Under sandet" er valgt som Danmarks kandidat til en Oscar-nominering som bedste udenlandske film. Det oplyser Det Danske Filminstitut.

Filmen er instrueret af Martin Zandvliet. Den havde premiere i de danske biografer i december 2015 og er set af 175.000 i biografen.

"Under sandet" er baseret på virkelige begivenheder og udspiller sig efter Tysklands kapitulation i maj 1945, hvor en flok unge tyske krigsfanger sendes til Vestkysten for at fjerne over to millioner miner. Minerne var placeret af den tyske besættelsesmagt.

Komitéen, der har indstillet "Under Sandet", består af syv medlemmer. De skulle vælge mellem i alt tre film - "Under sandet", "Kollektivet" og "De standhaftige".

Martin Zandvliets efterkrigsdrama blev enstemmigt indstillet som Danmarks bud på den bedste ikke-engelsksprogede film, oplyser Det Danske Filminstitut.

- "Under sandet" er en film, som er fantastisk godt fortalt. Den er smukt koreograferet. Den er smukt klippet. Den har en række meget, meget stærke skuespillerpræstationer.

- Derudover er det en væsentlig historie. Den fortæller en anderledes historie om besættelsen og Anden Verdenskrig. Og det gør den på en original måde, siger den fungerende formand for den danske Oscar-komité, Claus Ladefoged.

Han fremhæver, at hele fem danske film det seneste årti er blevet nomineret til prisen som bedste udenlandske film.

En af dem - nemlig Susanne Biers "Hævnen" - vandt i 2011 en Oscar.

- Det land i verden, der har fået flest film nomineret i denne kategori de seneste ti år, er Danmark. Så man må sige, at vores track-record er god, siger Claus Ladefoged.

Hvert land kan indstille netop én film til nomineringen. Oscar-akademiets regler kræver, at filmen har haft biografpremiere i perioden fra 1. oktober 2015 til 30. september 2016.

Desuden skal den være produceret uden for USA og hovedsageligt foregå på et andet sprog end engelsk.

De indstillede film fra hele verden vurderes i efteråret af en komité, som udvælger seks ikke-engelsksprogede film til en shortliste.

En eksekutiv komité tilføjer herefter yderligere tre film. Endelig bliver fem af de ni film nomineret til en Oscar i januar 2016.

Oscar-prisfesten finder sted 26. februar.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...