Undersøgelse: Nitrat i drikkevandet øger risikoen for kræft

En gruppe forskere har fulgt 2,7 millioner og sammenholdt indtag af nitrat via drikkevand med kræfthyppighed.

Ritzau
Nitratindtag gennem drikkevand forhøjer risikoen for kræft i tyktarm og endetarm ifølge en ny undersøgelse. Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe/arkiv
Vandforsyning 13. februar 2018 18:30 - Opdateret 13. februar 2018 20:39

Selv ved koncentrationer af nitrat i drikkevand, som ligger langt under den gældende grænseværdi, er der forhøjet risiko for kræft i tyktarm og endetarm. Det skriver Information.


Konklusionen kommer fra en omfattende dansk undersøgelse, som offentliggøres tirsdag i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Cancer.
Forskerne har i alt fulgt 2,7 millioner danskere over 35 år i perioden 1978-2011. De har så sammenholdt deres nitratindtag via drikkevand med deres kræfthyppighed.
I undersøgelsen konkluderes det, at risikoen for tyktarms- og endetarmskræft på cirka fem procent øges med 15 procent. Det vil sige til 5,75 procent.
Og altså kun for den gruppe i den undersøgte befolkning, der har været mest udsat for nitrat.
- Hvert år får cirka 5000 danskere tyk- eller endetarmskræft, som kan skyldes mange årsager.
- Vores studie viser, at nitrat i drikkevandet kan være en af dem, siger ph.d. Jörg Schullehner, Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, der er en af forskerne bag undersøgelsen, til Information.
Undersøgelsen er udført af forskere ved Aarhus Universitet i samarbejde med De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS, skriver Information.
Ifølge forskerne viser resultaterne, at den i Danmark og EU gældende grænseværdi for nitrat i drikkevand er for høj og bør skærpes.
Samtidig er der ifølge undersøgelsen grund til at granske nitratindholdet i drikkevandet fra de små, ikkealmene vandboringer, der forsyner mindre end ti husstande.
Derudover skal der fortsat være fokus på at beskytte grundvandet mod nitratnedsivning.
Nitrat i grundvandet og drikkevandet stammer primært fra landbrugets kvælstofgødskning af jorden.
Til Information siger Torben Sigsgaard, professor i miljømedicin ved Institut for Folkesundhed og medforfatter til undersøgelsen:
- Man kan sige, at vi i lyset af undersøgelsen skal sørge for at holde vores drikkevand rent for nitrat, for der ser ud til at være en sikker, om end marginal, risikoforøgelse, når der er højt nitratindhold i vandet.
- Dette er ikke en katastrofemeddelelse, men det er noget, vi skal tage alvorligt, siger han.
Forskerne understreger, at der ikke er grund til, at forbrugerne nu vender drikkevandet i hanerne ryggen.
/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...