Undersøgelse afslører store fejl i Australiens virushotspot

Undersøgelse viser, at nyt smitteudbrud i Victoria har spredt sig fra hoteller, der burde beskytte delstaten.

Victorias hovedstad, Melbourne, har siden begyndelsen af august været lukket ned på grund af en anden bølge med coronavirus. (Arkivfoto)

Victorias hovedstad, Melbourne, har siden begyndelsen af august været lukket ned på grund af en anden bølge med coronavirus. (Arkivfoto)

MELBOURNE:99 procent af alle virustilfælde i den australske delstat Victoria kan spores tilbage til delstatens karantænehoteller.

Det vil sige de hoteller, som delstaten har benyttet til at sætte hjemvendte rejsende i to ugers karantæne på for at undgå coronasmitte.

Det viser en undersøgelse af Victorias karantæneprogram, skriver BBC mandag aften dansk tid.

Folkene bag undersøgelsen har kigget på 46 procent af alle delstatens tilfælde af coronavirus frem til 23. juli.

Her tyder det på, at delstatens nye smitteudbrud er sluppet ud fra hotellerne.

Victoria har udviklet sig til epicentret for Australiens anden bølge med coronavirus. Det har blandt andet ført til, at millionbyen Melbourne 2. august blev lukket ned i seks uger.

Professor Ben Howden, der er leder af det Melbourne-baserede Doherty Institute for smitsomme sygdomme, siger ifølge BBC, at han er "utrolig sikker på nøjagtigheden af udbruddet".

Undersøgelsen viser også, at vagterne uden for delstatens karantænehoteller ikke blev trænet ordentligt i at undgå smittespredning.

Australske medier skriver ifølge BBC, at vagterne blev fortalt, at mundbind og anden beskyttelse ikke var nødvendigt, så længe de holdt halvanden meters afstand til personerne i karantæne.

Flere australske medier har tidligere beskrevet, hvordan myndighederne i Victoria hyrede private vagtfirmaer til bevogte hotellerne, og at flere af vagterne ikke vidste, hvem de arbejdede for.

I de fleste andre australske delstater har politiet eller militæret stået for den opgave.

Advokat Tony Neal, der er ledende rådgiver til undersøgelsen, siger til BBC, at målet med den er at fastslå, hvordan Victorias karantæneprogram har været struktureret, og hvem der var ansvarlig for driften af det.

Han tilføjer, at programmet "ikke klarede sit mål" om at forhindre spredningen af covid-19.

Australiens regering meldte i marts, at alle rejsende, der vendte hjem til landet, skal gennemgå to ugers karantæne.

Udbruddet i Victoria har indtil videre kostet 351 coronapatienter livet. Det er 80 procent af alle coronadødsfald i Australien.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.