Danmark

Undersøgelse: Mange danskere undervurderer deres vægt

Danskernes viden om fedme er mangelfuld, viser ny undersøgelse. Mange tror de er lettere, end de faktisk er.

42 procent af de danskere, der tror, de er overvægtige, er rent faktisk fede.

Det viser en undersøgelse foretaget blandt 2000 danskere af analysevirksomheden Opinium på vegne af European Association for the Study of Obesity, Easo.

Tallene vækker stor bekymring hos formanden for Dansk Selskab for Adipositasforskning, DSAF, Jens Meldgaard Bruun.

- Resultaterne fra undersøgelsen skal bestemt tages alvorligt, når så stor en gruppe af danskere undervurderer deres vægt – tror de er overvægtige, men rent faktisk er fede, siger han i en pressemeddelelse fredag.

I Danmark er 47 procent af den voksne befolkning ifølge Sundhedsstyrelsen overvægtige, og 13 procent lider af fedme.

I undersøgelsen er det dog kun fem procent, der mener, at de er fede. Er man fed, er man svært overvægtig.

Undersøgelsen viser også, at 23 procent af de danskere, der mener, at deres vægt er normal, faktisk har krydset grænsen til overvægt.

Det er udregnet ud fra den vægt og højde, deltagerne i undersøgelsen har opgivet.

Risikoen for at få alvorlige følgesygdomme stiger ifølge Easo kraftigt, i takt med at vægten forøges, hvilket er en af de største udfordringer forbundet med den fedme i Danmark.

- Det er veldokumenteret, at fedme er kraftigt medvirkende til at udvikle en række alvorlige følgesygdomme, som for eksempel type 2 diabetes, kræft og hjerte-kar-sygdomme, siger Jens Meldgaard Bruun.

Ifølge DSAF er der behov for at skifte fokus fra kun at se på fedme i relation til dårlig kost og manglende motion til også at se på mange af de underliggende faktorer, som påvirker vægten.

- Sundere kost og mere motion kan hjælpe mange til at tabe sig, men for gruppen af fede er det veldokumenteret, at det har en meget begrænset effekt.

- Behandlingen skal i højere grad skræddersys til den enkelte patient og tage højde for de underliggende faktorer, der forårsager fedmen og fremkosten af følgesygdomme som for eksempel type 2 diabetes, mener Jens Meldgaard Bruun.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.