Undersøgelse: Robotter fordriver ufaglærte

Ufaglærte fabriksarbejdere bliver mere og mere overflødige på grund af industrirobotternes hastige fremmarch.

Undersøgelse: Robotter fordriver ufaglærte

En stor del af landets 79.000 ufaglærte industriarbejdere risikerer at blive erstattet af robotter, før de når at se sig om.

Det viser en ny undersøgelse fra Ugebrevet A4.

213 danske industrivirksomheder er blevet interviewet og blandt dem har knap halvdelen hårdtarbejdende robotter i fabrikshallerne.

Ifølge undersøgelsen har industrirobotterne, som ifølge tal fra Dansk Robot Netværk er blevet næsten tredoblet på kun ti år, allerede mange arbejdsløse ufaglærte på samvittigheden.

42 procent af virksomhederne oplyser, at de har fået "meget mindre" eller "noget mindre" brug for ufaglærte arbejdere, efter de har taget hul på robotteknologien. Kun ni procent har fået større behov for ufaglærte på grund af robotterne.

Og det nuværende antal robotter på dansk grund er sandsynligvis kun "fortropperne".

Blandt de virksomheder i A4’s undersøgelse, som endnu ikke har købt robotter, oplyser lidt over halvdelen, at de måske eller helt sikkert vil invitere robotterne indenfor i løbet af de kommende år.

Men der er lys forude for beskæftigelsen i industrien. For jo flere robotter virksomhederne køber, desto større behov får de typisk for faglærte arbejdere og ingeniører, viser Ugebrevet A4’s undersøgelse.

Danske Steel Team A/S, der producerer dele til vindmølleproducenter i hele verden, er en af de mange danske virksomheder, hvor robotterne allerede arbejder på højtryk. Her er robotterne kommet for at blive, fortæller direktør Morten Madsen.

- Der er masser af fordele ved at lade robotterne klare arbejdet i stedet for ufaglærte. Robotterne leverer en ensartet kvalitet hver gang, og de sparer os for materialeomkostninger, fordi der er mindre spild. Og så har de reduceret vores lønomkostninger, siger Morten Madsen.

/ritzau/