Aalborg

Undervisning taber i budgetforlig

Lukning af plejehjem står også ved magt

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen fik landet et forlig om næste års budget. Foto: Claus Søndberg

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen fik landet et forlig om næste års budget. Foto: Claus Søndberg

AALBORG:26 ud af byrådets 31 medlemmer indgik i går aftes forlig om næste års budget.

En række af de udskældte besparelser som en reduktion af åbningstiderne i daginstitutionerne, en stor besparelse på aktivitetscentrene og en lukning af børnehaven i Vaarst blev fjernet. Men på undervisningsområdet i folkeskolerne blev en stor del af besparelserne fastholdt.

I det oprindelige forslag skulle der alene næste år spares 14,4 mio. kr. på fagdelt undervisning, pædagoger i undervisningen og understøttende undervisning. Forligspartierne fik dog fundet fire mio. kr. til at afbøde nogle af besparelserne i 2017. Der beløb stiger med en helårseffekt i overslagsårene, men med hensyn til bekymringen for, hvad den store besparelse for undervisningen på kommunen skoler, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S).

- Når vi er i en situation, hvor vi samlet set får færre penge fra staten, og at vi har det her store udgiftspres i forhold til handicappede og flere børn, så er det klart, at så bliver man nødt til at prioritere.

Han "håber og tror på", at folkeskolerne "vil præstere flot fremover".

Selvom borgmesteren kaldte budgetforliget for "et rigtigt rugbrødsbudget", så var han godt tilfreds.

- Jeg synes, at det er et godt og gedigent budget, hvor vi har samlet os om Aalborgs fremtid og sikret, at de forskellige kerneydelser i kommunen fungerer, og at vi får fundet penge til handicappede og specialbørn, som der er behov for.

Købstilbud svømmehal

Mens undervisningen i folkeskolen altså bliver sorteper, så får Hals-området 15 mio. kr. til fritid, sport og oplevelser over tre år. I pengeposen til Hals ligger også et tilbud om at købe Koldkær Svømmehal, som ellers lukker ved årsskiftet. Kommunen vil byde 2,5 mio. kr. for svømmehallen. Tidligere har et beløb på seks mio. kr. ellers været fremme.

- Vi synes, at det er en alt for høj pris. Vi vil give 2,5 mio. kr. Hvis man ikke kan nå til enighed om det, så er der 15 mio. kr. i Hals-området, som man kan finde ud af, hvordan man skal bruge i forhold til sport og kultur.

Budgetforligspartierne fastholder lukningen af plejehjem, hvilket vil sige, at plejehjemmet i Ulsted og Gabrielsværk i Nørresundby lukker ved udgangen af 2018. Ellers er budget- forliget et kludetæppe af ændringer. Eksempelvis afbødes besparelsen på fritidscenter Løvbakken med 650.000 kr., mens Linje 18 bevares.

Der afsættes også midler til en indsats omkring chanceulighed.

- Vi går simpelthen ind og laver en massiv indsats i forhold til at hjælpe de familier, som kommer i klemme i kontanthjælpsloftet og andre ting.

Desuden er der i budgetforliget en ny jobvækstpakke, der skal sikre en forstærket beskæftigelses- og erhvervsindsats. Hertil afsættes der fire mio. kr. Bilisterne kan se frem til færre p-afgifter, da indtægtskravet til p-kontrollen sættes ned med en mio. kr.. årligt. med hensyn til, hvor pengene er kommet fra til de nye tiltag, siger borgmesteren.

- Vi har fundet pengene på en lang række forskellige besparelser. Der er fundet penge på renter, dataanalyser, og ved at vi har kigget på administrationen og lidt rammebesparelser hist og pist.

Borgmesteren er dog ærgerlig over, at EL og DF ikke er med i budgetforliget.

- Det var mit mål, at vi kunne blive 31 bag budgettet, men med de forudsætninger, der lå sammen med karvene fra partierne, så var det ikke muligt. De forlod forhandlingerne sent i forløbet.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.