Undgå at få ondt i maven med hjem

Fødevarer 3. august 2007 06:00

{ Hvert år vender op mod 25.000 danskere hjem fra udlandet med “turistmave” og har diarré og opkastning. Det skyldes ofte mad, de har spist på rejsen, eller urent drikkevand. Mad i udlandet kan indeholde andre bakterier end i Danmark og kan være en udfordring for danske maver. Men Fødevarestyrelsen har råd for, hvordan man kan beskytte sig, uden at man behøver at gå glip af de spændende, kulinariske oplevelser, der er en væsentlig del af rejsen for mange ferierende. - Vi opfordrer til forsigtighed med, hvad man spiser på rejsen. Men det betyder ikke, at man skal snyde sig selv for de mange spændende måltider, der er en stor del af oplevelsen i fremmede kulturer. Hvis man følger rådene, er man godt rustet, siger chefkonsulent Mette Nyborg, Fødevarestyrelsens Kontor for Fødevaresikkerhed. Rådene lyder: { Skræl det - skræl selv frugten. { Kog det - spis mad, der er kogt eller stegt og serveres rygende varm. { Drop det - lad være med at spise maden, hvis den ikke er skrællet eller gennemvarm. Rejser man under meget primitive forhold, kan det være klogt at tage endnu nogle forholdsregler: { Vælge drikkevarer af kogt vand (te, kaffe), vand på flaske, øl og surmælksprodukter af kendte mærker. { Undgå vand fra hanen og isterninger. { Undgå rå fødevarer som frisk salat, rå fisk, rå skaldyr og rå æg. { Undgå is, der ikke er indpakket. Hvis uheldet er ude: Dårlig mave med diarré og opkastning går ofte over af sig selv efter et par dage. Drik rigeligt med væske (te med sukker) og tag eventuelt et stoppende middel.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...