Fødevarer

Undgå billig olivenolie

Det er ikke ligegyldigt, hvilken form for olivenolie man bruger. Kvaliteten skal være ekstra jomfruolie, og olien må ikke være billig. Så er der snydt med den ved tilsætning af raffineret olie eller olivenolie, der er udtrukket af olivenmasken ved hjælp af organiske opløsningsmidler. I en undersøgelse har man delt en gruppe deltagere med dårligt kredsløb i benene i to grupper. Den ene gruppe fik besked om kun at bruge ekstra jomfruolivenolie i tre måneder, derefter ingen olivenolie i tre måneder, og så i tre måneder raffineret olivenolie. Den anden gruppe gjorde det samme i omvendt orden, altså først raffineret olivenolie i tre måneder, pause i tre måneder og til sidst tre måneder med ekstra jomfruolivenolie. Forskerne fandt, at når begge grupper brugte ekstra jomfruolie, var værdierne af den del af det "dårlige" LDL-kolesterol, der var oxideret - forharsket, meget lavere end i de andre perioder. Det er først, når LDL-kolesterol er blevet forharsket, at det bliver skadeligt og øger åreforkalkning. Dårlig og billig olivenolie kan indeholde skadelige rester af de opløsningsmidler, man har brugt under processen.