Undgå bøder: Her er udlandets ukendte færdselsregler

Det kan blive dyrt, hvis du ikke kender reglerne på vejene i andre lande

Dansk p-skiver kan ikke bruges i Tyskland. Det er kun en af 'fælderne', når du tager på bilferie i udlandet. Modelfoto: Lars Pauli

Dansk p-skiver kan ikke bruges i Tyskland. Det er kun en af 'fælderne', når du tager på bilferie i udlandet. Modelfoto: Lars Pauli

REJSER:Kørekort - tjek. Benzin - tjek. Bagage - tjek.

Så er der styr på sagerne, og så er det bare afsted på årets bilferie. Men inden du krydser landegrænser, er det værd at tjekke de særlige regler, som hvert land har. Ellers kan det nemlig blive en dyr fornøjelse.

1) Den danske parkeringsskive gælder ikke

I Tyskland ser p-skiven ikke ud som i Danmark. I Danmark kører vi med intervaller af 15 minutter på skiven, mens det i Tyskland er intervaller af en halv time. Derfor kan du risikere, at p-vagten ikke godtager din skive.

Du kan printe en gratis p-skive, som lever op til de tyske regler, på FDM’s hjemmeside.

2) Promillegrænser

I Danmark er promillegrænsen på 0,5, og derfor er der måske nogen, der ved, at de godt kan køre, selv om de har drukket en øl. Men den går altså ikke alle steder i udlandet, så tjek op på landets promillegrænser.

Grænsen er eksempelvis på 0,2 i Polen, Sverige og Norge, og den er 0,0 promille i det mest af Østeuropa.

Husk også, at promillegrænsen kan være lavere for folk, der har fået kørekort inden for de seneste 1-3 år. I Tyskland er grænsen 0,5, men for nye bilister med mindre end to års kørselserfaring - eller personer under 21 år - er promillegrænsen 0,0.

Spirituskørsel er en dyr forseelse som koster fra 2.200 i Østrig, fra 3.700 kroner i Tyskland og fra 4.000 kroner i Italien. FDM anbefaler, at man holder sig fra alkohol, når man skal køre.

3) Høretelefoner

Vi er vant til, at hvis der skal tales i telefon i bilen, skal det være med headset. Men sidste år indførte Frankrig totalt forbud - også mod headset og øresnegl. Man mener nemlig, at det forstyrrer førerens opmærksomhed, og det gælder, uanset om man taler i telefon eller hører musik.

Forseelsen koster omkring 700 kroner.

4) Alkotester

Frankrig har også gjort det obligatorisk at medbringe en godkendt alkotester i bilen. Det er dog ikke en regel, der nødvendigvis bliver håndhævet, men vil man være på den sikre side, kan man have den liggende i bilen, fortæller Frederik Valim fra FDM.

5) Fri fart - med forbehold

Mange glæder sig nok til at nå til de tyske motorveje uden hastighedsbegrænsning. Frederik Valim fra FDM fortæller, at du dog lige skal være opmærksom på, at hvis du kører hurtigere end 130 km/t, og bliver involveret i en ulykke, skal du bevise, at din fart ikke var en faktor i ulykken.

6) Advarselstrekant i bilen

Hvis du ikke har fået investeret i en advarselstrekant, så er det nu, du skal få købt en, som kan ligge bag i bilen. Det er nemlig obligatorisk mange steder.

I Frankrig og Østrig skal man også have sikkerhedsvest i bilen, som man skal have på, når man eksempelvis sætter advarselstrekanten op.

7) Miljøzoner

Hvis man kører uden miljømærke i en miljøzone i Tyskland, så koster det cirka 600 kroner. I Tyskland har omkring 70 byer indført miljøzoner, hvor man kun må køre ind med et grønt miljøzonemærke.

Du bestiller miljømærket hjemmefra og sætter det i forruden. Mærket gælder hele bilens levetid, så længe den fortsat har samme registreringsnummer.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.