Undgå fartbøder med ny opfindelse

Nordjyde står bag opfindelse, der advarer bilister mod fotovogne

Amalie Tarp Borup
Foto: Jesper Thomasen
Aalborg 19. oktober 2015 08:44 - Opdateret 19. oktober 2015 13:15

AALBORG: Ved at klistre en lille boks fast på forruden, kan bilister i fremtiden undgå fotovognenes blitz og samtidig være med til at øge sikkerheden på vejene.

Manden bag den nye opfindelse er civilingeniør og opfinder fra Aalborg, Freddy Sørensen. De sidste syv måneder har han dedikeret til at udvikle enheden ’Saphe’, der ved hjælp af signalet fra en smartphone kan alarmere bilister, hvis en fotovogn eller en fare nærmer sig forude. Desuden kan apparatet bruges til at advare andre bilister i nærheden, så de også når at sænke farten inden mødet med eksempelvis en fotovogn, en tabt genstand på vejen eller et trafikuheld.

Enheden alarmerer bilisten ved at udsende en høj hyletone og et farvet lys gennem en lysdiode. Hvis boksen lyser blå, er man i nærheden af en fotovogn. Hvis lyset derimod er rødt, nærmer man sig en potentiel fare eller ulykke.

Mere sikker end en app

Produktet er det første af sin slags, og den nordjyske opfinder tror på, at det rammer en efterspørgsel blandt forbrugerne.

- Besparelser på fartbøder er noget, alle kan forholde sig til. Med alle de fotovogne, der er på vejene i dag, har alle efterhånden prøvet at få en fartbøde. Det her er en simpel og sikker måde, at undgå det på, siger Freddy Sørensen.

Der findes dog allerede flere app’s, der kan give samme advarsel mod fotovogne, som Freddy Sørensens produkt tilbyder. Han mener dog alligevel, at Saphe er en bedre løsning.

- Med en app skal man for det første huske at sætte den til, før det virker, og det glemmer man ofte på de små ture til supermarkedet. Derudover kan den slags tjenester ikke bruges, uden man sidder og roder med mobilen og dermed fjerner fokus fra vejen, og det skaber farlige situationer, siger opfinderen.

Forsker bakker op

Den nye opfindelse bakkes op af Harry Lahrmann, trafikforsker ved Aalborg Universitet. Han mener, at Saphe har potentiale til at øge trafiksikkerheden.

- Ideen med at melde ind, når man ser en fotovogn, er vældig god, fordi så bliver alle biler inden for en radius på et par kilometer advaret og letter ikke kun foden fra speederen lige der, hvor fotovognen står, siger Harry Lahrmann.

Saphe er indtil videre produceret i 1000 eksemplarer, som efter planen kommer til salg på nettet inden for den kommende måned. Prisen kommer til at ligge mellem 4-500 kroner.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...