Undgå rotter når du fodrer fugle om vinteren

Det er hyggeligt at lokke havens småfugle til foderbrættet. Til gengæld er det klamt at få øjenkontakt med en rotte uden for dit vindue.

9. november 2015 07:26

Vinteren er en oplagt årstid, hvis du gerne vil studere fugle fra dit eget vindue. Her kan du nemlig lokke vore vingede venner helt tæt på med fristelser på foderbrættet, når de selv har svært ved at finde føde i kulden.

Men hvor der er mad, er der også rotter, og i år frygtes der at komme usædvanligt mange af de uønskede skadedyr.

- De sidste mange år har vi haft meget milde vintre, og det kan altså sagtens ses på rottebestanden. Vi har mange flere rotter i Danmark i år, end vi har haft i rigtigt lang tid, siger Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer.

- Derfor er det vigtigt for folk at passe godt på, når de fodrer fuglene, for de mange rotter er meget sultne om vinteren, hvor de normalt er på smalkost i kulden. Og dem kan man let komme til at fodre, selvom det naturligvis ikke er hensigten, lyder rådet fra Claus Schultz.

Men det kan være svært at fodre fugle uden samtidig at servere mad til de altædende rotter, der tilmed sagtens kan klatre i træer og buske, hvor du har hængt de lækre, fede fuglekugler.

- Det kan give mange flere fugle at kigge på vinteren over, hvis man fodrer korrekt i sin have. De fleste kan se 10-15 forskellige arter over vinteren, og hvis man er meget tålmodig, så kan man observere omkring 30 forskellige fuglearter, lyder det fra Knud Flensted, der er biolog hos Dansk Ornitologisk Forening.

- Det vigtigt at huske, at man skal ikke fodre fugle om vinteren for fuglenes overlevelse. Det er altså mest for menneskets skyld, at vi fodrer fuglene i haven. Og det er også dejligt at kigge på, vi skal bare gøre det med omtanke, forklarer Knud Flensted.

Hvis du ser en rotte eller tegn på rotter i din have eller dit hus, så har du rent faktisk pligt til at kontakte kommunen. Herfra er det kommunens tekniske forvaltning, der skal tage over i bekæmpelsen af de upopulære skadedyr.

Fem gode råd til at undgå at fodre rotterne om vinteren:

1. Undlad at lægge mere foder ud, end fuglene selv kan spise. Hellere en lille portion hver dag end en kæmpe bunke mad et par gange om ugen.

2. Lad være med at smide fuglefoderet på jorden eller græsset. Det er en åben invitation til rotterne.

3. Gør foderet svært tilgængeligt for rotterne. Placer eventuelt foderbrættet på en jernstang et par meter fra hæk, hegn eller andet. De adrætte skadedyr kan nemlig godt klatre op ad både hække eller hegn.

4. Rotter er primært natdyr. Fodr fuglene om morgnen, så der ikke er noget natmad tilbage til de ubudne gæster.

5. Fej rundt om foderbrættet så der ikke ligger for meget løst foder på græsset, fliserne eller jorden.

/ritzau/FOKUS

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...