Undgå slatne grøntsager og forlæng deres levetid

Let fordærvelige grøntsager som krydderurter og salat bør eksempelvis opbevares på en særlig måde i køleskabet for at forlænge holdbarheden.

Frugt grønt køleskab mad vindruer tomat Foto: Free/Colourbox

Frugt grønt køleskab mad vindruer tomat Foto: Free/Colourbox

Lige så forskelligt frugt og grønt smager, lige så forskelligt er måden, man bør opbevare dem.

Noget har bedst af at stå tørt, noget vådt, noget på køl og noget i stuetemperatur. Man skal bare vide, hvilke grøntsager der passer hvorhen.

Det ved Morten Schou, der til dagligt arbejder som kok og produktudvikler hos Aarstiderne.

Noget af det, der har sværest ved at holde sig i lang tid, er krydderurter og bladgrønt som salat og spinat. Men det er der råd for, fortæller Morten Schou.

- Når vi kommer hjem med krydderurterne, skal vi gerne have dem på køl i en lille beholder eller en pose med noget fugt i bunden - ikke så de er dynget til med vand, men de holder sig bedst med lidt fugt, siger han.

Det samme gælder salaterne. Når de er hjembragt fra butikken, bør du tage dem ud af originalemballagen, vaske dem kort under den kolde hane og sætte dem på køl i en lukket plastikpose.

Er nogle af dine grøntsager allerede nået at blive slatne, kan en tur under hanen og efterfølgende i en plastikpose på køl afhjælpe problemet, lyder rådet.

De mere hårdføre grøntsager som kartofler, selleri og pastinak kan til gengæld godt holde sig i en kold kælder, i garagen eller på altanen, hvis ikke der er for meget direkte sollys i løbet af dagen. Grøntsagerne må dog aldrig få frost.

Det er også vigtigt, at man ikke lader sig friste af det visuelle udtryk, når man opbevarer sin frugt og grønt, fortæller Morten Schou.

Derfor skal krydderurter ikke pynte i køkkenvinduet, og derfor skal toppen af radiser og gulerødder skæres af.

- Radiser eller gulerødder med top kan være utroligt flot at have liggende, men jeg vil anbefale, at man klipper toppen af, lige så snart man kommer hjem. De dræner nemlig grøntsagen for energi, så de hurtigere bliver slatne, siger Morten Schou.

Og mens visse grøntsager har det bedst fugtigt i køleskabet, har andet det bedst på køkkenbordet.

- Jeg ville aldrig komme citrusfrugter, tomater, bananer eller avocadoer på køl. Det stopper ganske enkelt modningsprocessen, og du kan tydeligt smage det, siger Morten Schou.

Det er dog vigtigt, at du husker ikke at stille dem et sted, hvor de er udsat for direkte sollys i løbet af dagen, fortæller han.

Heller ikke bær som brombær, hindbær, blåbær og jordbær bør ifølge Morten Schou stilles på køl. De har nemlig i forvejen kort levetid, og den sænker kulden i køleskabet kun yderligere.

I stedet bør de stå mørkt og uden for køleskabet - frugt smager også bedst, når det ikke har stået på køl. Derfor skal du ikke vente flere dage, før du spiser nyindkøbte jordbær, lyder det fra Morten Schou.

Fakta: Andre gode råd til opbevaring af frugt og grønt

- Organiser dit køleskab: Der er typisk koldest nederst i køleskabet, så her bør du opbevare de fleste friske råvarer. Krydderurterne passer også perfekt til at kunne stå i køleskabslågen.

- Grøntsager som agurk, peberfrugt og squash bør du putte i en plastikpose og opbevare i grøntsagsskuffen nederst i køleskabet.

- Frugter som æbler og pærer holder sig i kortere tid ved stuetemperatur. Du kan eventuelt have dem stående overdækket af et tæppe på terrassen eller i garagen, hvis pladsen i køleskabet bliver for trang.

Kilde: Aarstiderne.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.