Undren over politisk handel om 10. klasse

Ingen fortalte leder på 10. klasse centeret om ny arbejdsgiver

Carl Åge Østergaard
Lederen af 10. klasse centeret, Kristian Kristoffersen, her sammen med elever, sætter stort spørgsmålstegn ved, om EUC Nord kan drive 10. klasse center bedre og billigere end i dag.
Frederikshavn 28. september 2016 11:58

FREDERIKSHAVN: Undren var den første reaktion på 10. klasse centeret, da de ansatte dér i morgenradioen hørte, at det kommunale budgetforlig indebærer, at centeret står foran at blive overdraget til EUC Nord.

- Vi troede jo, at den beslutning, som børne- og ungdomsudvalget traf lige inden sommerferien om ikke at udlicitere 10. klasse var gældende. Ingen af os er tjenstligt blevet orienteret om tiltag i modsat retning, siger leder af 10. klasse centeret, Kristian Kristoffersen.

Overraskelsen var lige så stor hos centerets nabo på Hånbækvej, EUC Nord.

EUC Nords direktør Neil Jacobsen kendte ikke politikernes plan om at overdrage 10. klasse centeret til ham.

- Men det lyder da som en spændende udfordring, siger han.

Hvad koster en elev?

Kristian Kristoffersen hæfter sig ved, at budgetpartierne stiller som betingelse for udliciteringen, at der indgås en "tilfredsstillende" aftale med EUC Nord.

- Spørgsmålet er så, om de kan gøre det bedre og billigere, end vi gør, siger han.

De 185 elever i 10. klasse koster kommunen 32.045 kr. netto pr. elev om året. Brutto (inkl. bygninger mm.) er udgiften 43.111 kr. pr. elev, oplyser han.

- 32.000 kr. om året pr. elev lyder ikke af meget. Ingen af vore uddannelser gennemføres for det beløb, erkender Neil Jacobsen.

Han understreger dog, at kommunen og EUC Nord bruger forskellige metoder til at beregne udgift pr. elev.

Han er sikker på, at EUC Nords bestyrelse vil synes, det er en god ide at overtage 10. klasse centeret, men han er også sikker på, at den ikke vil overføre penge fra andre uddannelser til formålet.

Ikke plads på EUC Nord

EUC Nord har ikke plads til 10. klasserne i egne bygninger og skal derfor indregne en udgift til leje af lokaler.

- Jeg håber, vi kan blive ved at være, hvor 10. klasse er nu, siger Neil Jacobsen.

EUC Nord har ikke erfaring med at drive 10. klassecenter for kommuner, men flere andre steder i landet findes der tilsvarende samarbejde og med gode resultater, understreger han.

Han tror, at en af bevæggrundene for politikerne i Frederikshavn er et ambitiøst mål om, at 45 pct. af de unge skal tage en erhvervsuddannelse. Flere unge skal blive opmærksomme på den uddannelsesmulighed.

- Det er et mål, som ses opfyldt, hvor erhvervsskoler driver 10. klasse, siger han.

Hele pakken - eller den halve

Kristian Kristoffersen mener, at 10. klassecenteret allerede løser den opgave til topkarakter. For andelen af unge, der vælger en erhvervsuddannelse efter 10. klasse i Frederikshavn ligger højt (43,8 pct.) i forhold til landsgennemsnittet (23,7 pct.). Det er opnået ved et tæt samarbejde med både EUC Nord og de andre erhvervsskoler i området, og med de gymnasiale uddannelser.

10. kl. eleverne deltager således hver torsdag i undervisning på en af ungdomsuddannelserne.

Kr. Kristoffersen stiller samtidig spørgsmål ved, om EUC Nord kan levere "hele pakken" så som inklusion af specialklasseelever, af sårbare unge og tosprogede samt samarbejdet med psykologer, socialrådgivere og familieterapeuter.

Neil Jacobsen mener, EUC Nord også besidder de kompetencer og understreger, at 10. klasse centerets lærere vil indgå i en ny struktur.

Tema: ØKONOMI I FREDERIKSHAVN

Vis flere

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Nordjyske Plus

Henter artikler...