Udland

Unesco-chef fortvivlet over ødelæggelser i Palmyra

Norsk professor sammenligner Bel-templet i Palmyra med Parthenon-templet på Akropolis i Athen.

Islamisk Stats ødelæggelse af det vigtigste tempel i oldtidsbyen Palmyra i Syrien er en krigsforbrydelse, siger Unescos chef, Irina Bokova.

Hun udtrykker sin "dybe fortvivlelse" over den militante gruppes ødelæggelser.

- Ødelæggelsen af Palmyra udgør en uacceptabel forbrydelse mod civilisationen, men vil aldrig udslette 4500 års historie, siger Bokova.

- Kulturen er stærkere end enhver fanatisme, og den kan de ikke kvæle, siger hun ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Satellitoptagelser bekræfter ifølge FN, at der er sket omfattende ødelæggelser på det største tempel, Bel-templet, der også betegnes som Palmyras bedst bevarede.

Den norske historieprofessor Jørgen Christian Meyer, som har arbejdet med projekter i Palmyra, mener, at Bel-templet kan sammenlignes med Parthenon-templet på Akropolis i Athen.

- Som historiker og arkæolog er jeg dybt rystet over ødelæggelsen af Bel-templet, men det, der bekymrer mig allermest, er situationen for alle dem, som bor i Palmyra, og som er klemt mellem IS og regimet, siger Jørgen Christian Meyer til det norske nyhedsbureau NTB.

Han kendte personligt byens tidligere chef for oldtidsminder, Khaled Asaad, som Islamisk Stat slog ihjel for to uger siden.

Byens romerske ruiner står på Unescos liste over unik verdensarv.

Tidligere på måneden sprængte den militante gruppe et andet tempel i luften, nemlig det lige så gamle Baal Shamin-tempel. Unesco har ligeledes betegnet disse ødelæggelser som en krigsforbrydelse.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst