Ungdomsuddannelser

Unge får nye vinger i Villerslev

Vi har ikke et præstationskrav. Vi har tid. Og det er der brug for, når et menneske skal bygges op igen. Sådan lyder det fra forstander Lars Graubæk, når han skal beskrive noget af det centrale ved Thy Produktionsskole.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Socialt samvær er en vigtig del af dagligdagen på Thy Produktionsskole i Villerslev. Her er det Tobias Svane Madsen (t.v.) og René Hansen.

Produktionsskolen i Villerslev er en selvejende institution, der via Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU Thy) løbende modtager unge mellem 16 og 25 år, der er havnet i et tomrum udenfor job eller uddannelse. Gennemsnittet har prøvet meget forskelligt, men har ikke fundet det rigtige, mange er bogligt svage og har mange nederlag i rygsækken. Produktionsskolen er et alternativt tilbud. - Vi skal for alt i verden ikke ligne det øvrige uddannelsessystem, for det er de stået af overfor. I hvert fald for en tid. På produktionsskolen bliver den enkelte elev tilknyttet ét af fem værksteder: træ, metal, it, køkken og fremtid/kreativitet/livsstil. Her fremstilles alt fra pejsesæt til varm mad, hjemmesider og shelters. Meget af det på bestilling. - Det, du laver, bliver du dygtigere til. Det skal værdsættes og sælges. Hvert værksted har en leder/lærer, og derfor er der god tid til de gennemsnitligt 32 elever. Og det er essentielt. - Du bliver set hele tiden, mødt hele tiden - og draget omsorg for. Det er nok én af vore største fordele, og vi er i stand til at arbejde med det hele menneske - og på den måde give den enkelte værktøjer til at komme videre, siger Lars Graubæk. Lærerne har meget forskellig faglig baggrund - f.eks. smed, kok, mekaniker, social- og sundhedsassistent, autolakerer - og afspejler dermed det omgivende samfunds forskelligartede kultur, hvilket forstanderen opfatter som et sundt spejl for de unge. Hvad end produktionsskolen gør, har det en positiv effekt. Tal fra 2007 viser, at 38 ud af de i alt 57 elever, der har været indskrevet på Thy Produktionsskole i kortere eller længere tid, kom i gang med arbejde eller uddannelse. - Det, synes jeg faktisk, er rigtig dejligt, lyder det fra Lars Graubæk.