Unge forstår ikke jobcentrets volapyk

Danske arbejdsløse unge forstår ikke, hvad der står i brevene fra jobcentret og A-kassen - det kan få voldsomme personlige konsekvenser

Danske arbejdsløse forstår ofte ikke, hvad der står i breve fra jobcentre og a-kasser. Det er særligt de unge, der har store problemer med at tyde detn juridiske volapyk - og det kan have voldsomme personlige konsekvenser. Arkivfoto:

Danske arbejdsløse forstår ofte ikke, hvad der står i breve fra jobcentre og a-kasser. Det er særligt de unge, der har store problemer med at tyde detn juridiske volapyk - og det kan have voldsomme personlige konsekvenser. Arkivfoto:

DANMARK:Når en arbejdsløs åbner et brev fra jobcentret eller a-kassen, møder hans øjne alt for ofte juridiske paragraffer, snørklede sætninger og luftige begreber.

Især unge arbejdsløse har ofte svært ved at forstå papirer fra det offentlige. Det viser erfaringer fra et projekt fra Jobcenter København, skriver Avisen.dk.

Kan få store konsekvenser

- Hvis folk ikke forstår, hvad der står, reagerer de heller ikke som de skal. Det kan betyde, at de mister deres dagpenge eller går glip af nogle muligheder, for eksempel et jobtilbud, siger Dan Oxholm, a-kasseleder i 3F Aalborg til Avisen.dk.

Hos 3F oplever man også, at medlemmerne misforstår vigtige breve, og Dan Oxholm opfordrer derfor alle til at henvende sig, hvis der er noget, man ikke har forstået.
- Hvis folk ikke forstår, hvad der står i brevene, orker de måske ikke engang at læse dem, men smider i stedet kuverterne hen i hjørnet. Og det kan give mange problemer, siger Anne Kjærgaard, der som forsker ved Dansk Sprognævn undersøgt kommunikationen mellem det offentlige og borgerne, til Avisen.dk.

Kan ikke afskaffe fagsproget

Problemet med det juridisk tunge og uforståelige sprog er ikke sådan at afskaffe. Det offentlige skal være dækket ind juridisk, når de henvender sig til borgere, og lovsprog går ikke hånd i hånd med let forståelige gloser.

- Nogle juridiske termer skal simpelthen være der af hensyn til borgerens retssikkerhed. Derfor er det svært bare at skrive sådan et hej-hej-brev, siger Karin Bancsi fra Jobcenter København til Avisen.dk.
En forklaring på de unges vanskeligheder kan være, at de i dag mangler kendskab til systemet, fordi de ikke længere er med i et fagligt fællesskab på arbejdspladsen, mener samfundsforsker.
- Mange unge mangler en fornemmelse for begreber, for eksempel hvad det betyder at være arbejdsløs eller med i en a-kasse. Ting, der før var en del af vores hverdagskultur, vurderer samfundsforsker Johannes Andersen ved Aalborg Universitet til Avisen.dk.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.