Danmark

Unge kvinder kan stadig nå gratis HPV-vaccine

Det er ved at være sidste udkald, hvis unge kvinder vil benytte sig af tilbuddet om gratis HPV-vacciner.

Unge kvinder kan stadig nå gratis HPV-vaccine

Det er endnu ikke for sent for kvinder, der er født mellem 1985 og 1992, af få den første HPV-vaccine, hvis man vil have alle tre stik gratis.

Tilbuddet om de gratis vacciner udløber ved udgangen af 2013, og selvom 1. juli er den ideelle skæringsdato for det første stik, kan forløbet godt komprimeres. Det fortæller Iben Iben Holten, overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

- Hvis man skal have en vaccination efter bogen, så tager det seks måneder.

- Vi har forsøgt at få så mange som muligt med efter en "efter-bogen-vaccination", men det er også sådan, at man kan lave et komprimeret forløb, og vi vil selvfølgelig gerne have endnu flere med, siger hun.

I yderste tilfælde kan et HPV-vaccineforløb kortes ned til fire måneder.

Derfor opfordrer hun kvinder mellem 21 og 28, der endnu ikke har fået det første stik, til at gøre brug af tilbuddet, mens det stadig gælder.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse har knap 65 procent af årgangene allerede taget imod tilbuddet, og selvom Iben Holten er glad for, at så mange har været et smut forbi lægen, ser hun gerne, at endnu flere bliver vaccineret.

- Vi havde en målsætning om at have verdens højeste vaccinationsprocent i den aldersgruppe. Det har vi til overflod fået, og det er vi rigtig glade for, siger hun.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse beskytter vaccinen blandt andet mod de to typer HPV-virus, som tilsammen er skyld i 70 procent af alle tilfælde af livmorhalskræft. Samtidig forhindrer den mange tilfælde af forstadier til kræft.

- 6000 kvinder får hvert år en kegleoperation i Danmark. Hvis vi kunne spare 70 procent af de operationer, så ville det være ganske dejligt, siger hun.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.