Unge mænd forlader Danmark for at drage i hellig krig

PET advarer unge fra radikale miljøer om at tage del i opstanden mod styret i Syrien. Indtil nu er fire dræbt.

Unge mænd forlader Danmark for at drage i hellig krig

Mindst 45 herboende unge mænd er i det seneste halve år rejst i hellig krig i det borgerkrigsramte Syrien - fire af dem er blevet dræbt, skriver Jyllands-Posten.

Det får nu Politiets Efterretningstjeneste, PET, til i stærke vendinger at advare de unge mod at drage i krig. Samtidig appellerer efterretningstjenesten til, at familiemedlemmer, moskeer og andre tæt på de unge griber ind.

- Det her ligner slet ikke noget, vi har set før. Det er meget voldsomt. Derfor er der brug for en meget markant samfundsmæssig indsats, som ikke kun kommer fra os, siger chefen for PET, Jakob Scharf, til Jyllands-Posten.

To personer rejser i gennemsnit hver uge, og de kommer især fra radikale miljøer i Aarhus og København. Den yngste er ifølge PET's oplysninger blot 16 år. Meget af rekrutteringen foregår via sociale medier som Facebook.

- Der kan gå ganske kort tid - ofte få dage - fra beslutningen om at tage af sted er truffet, til de unge er i Syrien. Her får de meget lidt og lemfældig træning, inden de kommer i kamp, siger Jakob Scharf.

PET vil nu aktivere blandt andet SSP-samarbejdet og det lokale politi for at få fat i de unge, inden de rejser af sted.

Samtidig mener PET, at rejsetrafikken øger terrortruslen mod Danmark, når krigerne vender hjem.

Terrorforskeren Magnus Ranstorp fra Forsvarshøjskolen i Stockholm deler PET's vurdering. Forskeren, der på onsdag afleverer en rapport om vestlige krigere i Syrien, siger til Jyllands-Posten:

- Det er et ganske stort problem, og det overstiger alt andet, man har set tidligere. I de vestlige efterretningstjenester taler alle i øjeblikket om Syrien. Radikaliseringen og voldspotentialet er meget stort.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.