Unge risikerer at blive budt ulovlige vilkår

Arbejdsgivere kender ikke reglerne for ungarbejdere godt nok. Derfor er Jobpatruljen på rundtur med sin oplysningskampagne

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Lene Hürdum Qvist er koordinator for Jobpatruljen i Nordjylland. Hun mener, at sommerjobberne generelt har det godt, men at der også er arbejdsgivere, som ikke kender reglerne godt nok.?Foto: Henrik Bo

NORDJYLLAND:Der er brug for mere oplysning om reglerne for unge under 18 år i arbejde. Det er erfaringen hos Jobpatruljen, der for 37. år i træk atter er ude at banke på virksomhedernes døre for at tale arbejdsvilkår.

- Mange arbejdsgivere kunne godt sætte sig bedre ind i, hvordan reglerne er for ungarbejdere. De overtrædelser, vi ser, er unge, der arbejder i lokaler, hvor der serveres alkohol, unge der løfter for tunge ting, arbejder for sent, arbejder alene og så videre, siger Lene Hürdum Qvist, der er koordinator for Jobpatruljen i Nordjylland. Det er en række fagforeninger, der står bag Jobpatruljen, dog primært HK og 3F, da langt størstedelen af de unge, der bliver interviewet, tilhører deres målgruppe.

I alt regner Lene Hürdum Qvist med, at de 32 frivillige, der er fordelt på hold af to personer, kan nå ud på mellem 1500 og 2000 besøg i løbet af den forgangne og den kommende uge, hvor patruljen er afsted. På landsplan satses der på 10.000 virksomhedsbesøg med omkring 3000 interviews til følge.

De fleste er imødekommende

Hvis der findes kritisable forhold og regelbrud hos de besøgte virksomheder, kan det ofte løses gennem dialog og med en opfølgning fra fagforbundet. Andre gange bliver forholdene politianmeldt.

Og selvom Jobpatruljen ikke er en myndighed, så bliver den overordnet set taget godt imod hos arbejdspladserne, fortæller den nordjyske koordinator.

- De fleste arbejdsgivere er søde og rare og byder os velkommen. Vi får også lov til at tale med de unge, enten i butikken eller ude bagved. Nogle steder oplever vi dog også at blive afvist i døren, siger Lene Hürdum Qvist.

- Nogle arbejdsgivere er uvidende om overtrædelserne, mens andre ikke er. Det er formentlig de sidste, der ikke lukker os ind.

Hvis man som arbejdsplads er ekstra heldig, kan man foruden Jobpatruljen også få besøg af Arbejdstilsynet. I løbet af sommeren er Arbejdstilsynet ude for at tjekke forholdene for de unge med henblik på at forebygge arbejdsulykker. Hver sommer kommer omkring 15 unge nemlig til skade på deres job i Nordjylland.

- En arbejdsulykke som ung kan præge et helt arbejdsliv. Ved at sætte fokus på de unges arbejdsforhold med denne sommerjobindsats, ønsker vi fra Arbejdstilsynets side at bidrage til, at unge under 18 år får en god start på arbejdslivet, siger Rikke Dencher Aagaard, tilsynschef i Arbejdstilsynets Tilsynscenter Nord.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.