Unge skattekæmpere skyder Folkemødet i gang

Skatteministeren tog Duploklodser til hjælp i en veloplagt debat med Venstres Kristian Jensen.

Unge skattekæmpere skyder Folkemødet i gang

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) var på udebane, da han stillede op til debat mod en af sine forgængere, Venstres Kristian Jensen, i Venstres telt på Folkemødet på Bornholm.

Skatteministeren var dog i offensiven fra begyndelsen.

- For tiden bliver vi anklaget for at føre Venstres politik. Men det er jo lidt svært at føre noget, der ikke findes, indledte skatteministeren.

Og selvom det var Venstres telt, der lagde scene til debatten, kvitterede publikum med højlydt latter.

Og så greb skatteministeren til et ikke ofte anvendt kneb i dansk politik.

Han hældte simpelthen en bunke Duploklodser i forskellige farver ud på bordet for at illustrere regeringens 2020-plan og de huller, han mener, der er i Venstres krav om 13 milliarder kroner skattelettelser.

Klodserne stablede han op i ét højt tårn, der svajede lidt i vinden.

- Det er regeringens plan, forklarede han.

- Pas på den ikke vælter, lød det fra publikum.

Også Kristian Jensen var på slap line.

- Jeg glæder mig til at lege med Duploklodser igen. Jeg er nok ikke helt så rutineret, som du er, indledte Venstremanden.

Den tidligere skatteminister greb fat i Mögers Duploklodser og pointerede, at udgifter til uddannelse bør tælles med i det offentlige forbrug.

- Vi har ikke sagt, at skattereformen er for stor. Vi har sagt, den er for lille. Få jer dog nogle ambitioner. Jeg skal gerne give dig nogle staldtips, sagde Kristian Jensen.

- Ja, men fedtafgiften, den er din min ven, replicerede Möger.

- Ja, erkendte Kristian Jensen.

- Det eneste, vi havde overvejet, var, om vi skulle gøre den personlig. Men der sagde Claus Hjort nej, tilføjede han til stor morskab for publikum.

Uenighederne til trods var der ingen tvivl om, at de to politikere gerne vil lege med hinanden, når der skal forhandles en skattereform hjem.

- Vi har tænkt os at blive og hage os fast. Vi ved godt, at der er nogle, der gerne vil have, du leger med Johanne (Schmidt-Nielsen, red.) og Enhedslisten. Lav den her aftale med Venstre, lød det fra Kristian Jensen.

Og den legeaftale var skatteministeren med på.

- Regeringen ønsker så vidt det overhovedet er muligt at gennemføre en bred aftale om fremtidens skattesystem, forsikrede ministeren.

Men selve formålet med Duplo-byggeriet, at få Kristian Jensen til at indrømme, at Venstre har regnet forkert, fik skatteministeren ikke halet hjem.

- Jeg håber ikke, at de 13 milliarder beror på en regnefejl, for vi har dem fra Finansministeriet, sagde Kristian Jensen.

/ritzau/