Unge udskyder ’den første gang’

Danske unge render længere rundt som jomfruer.

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

DANMARK:Hvor 34 procent af alle 15-årige i 2009 havde haft deres seksuelle debut, var tallet for unge på samme alder i 2013 faldet til blot 21 procent, skriver metroxpress.

Det viser et studie blandt 7.676 børn og unge, som Statens Institut for Folkesundhed foretager hvert fjerde år.

Lidt flere unge piger har seksuel erfaring end drenge, viser tallene.

”Vi kan se, at der er et markant fald i unge, der har haft deres seksuelle debut. Det hænger måske sammen med, at unge drikker mindre og sjældnere drikker sig fulde, at de ikke havner i en ’ups-situation’, hvor de i fuldskab er sammen med en,” siger forsker Karen Margrethe Dahl fra Statens Institut for Folkesundhed.

Når de unge bliver 19 år, har 80 procent haft sex - men også her er der et mindre fald.

”Vi har valgt at kalde unge i dag for ’Generation fornuftig’, fordi de drikker mindre, spiser sundere, rygere mindre og venter med at have sex den første gang,” siger hun til metroxpress.

Når unge endelig har sex, bruger næsten ni ud af ti prævention - og på fem år er antallet af årlige teenageaborter faldet fra 2.830 til 2.051.

Sidste år viste et studie, at gennemsnitsalderen for unges seksuelle debut siden 1960’erne havde været stabilt på 16 år, siger professor i sexologi Christian Graugaard fra Aalborg Universitet.

”Med de forbehold, som man altid skal tage, så er der noget, der tyder på, at vi ser en tendens, hvor flere unge venter lidt længere med den seksuelle debut,” siger han til metroxpress.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.