Udland

Unge Utøya-overlevere valgt ind i Stortinget

33 overlevende fra massakren på Utøya stillede op til valget i Norge. Tre af dem er blevet valgt ind.

Unge Utøya-overlevere valgt ind i Stortinget

Tre personer, der befandt sig på øen Utøya i juni 2011, hvor 69 blev dræbt under Anders Behring Breviks massakre, er ved det norske valg blevet sikret pladser i Stortinget.

En af dem er 23-årige Fredric Holen Björdal. For to år siden kæmpede han for sit liv på Utøya. Mandag blev han valgt ind i det norske parlament for Arbeiderpartiet som en af de yngste folkevalgte nogensinde.

- Mange forlod politik efter massakren på Utøya. Jeg valgte at tage kampen op for alle dem, som døde, og som ikke længere kunne stille op, fortæller Fredric Holen Björdal.

Et af højreekstremisten Anders Behring Breiviks officielle mål med sit angreb var at påvirke fremtidens politikere fra Arbeiderpartiet. Utøya var hjemsted for partiets ungdomsorganisations årlige sommerlejr.

- Jeg slap væk ved at løbe frem og tilbage, op og ned på øen for at gemme mig for ham og hans kugler, siger Fredric Holen Björdal.

- Det var tæt på. Jeg var enormt heldig. Når kuglerne lander i vandet ved siden af, er det et spørgsmål om centimeter.

I alt 33 overlevende fra Utøya var opstillet til valget. Netop Utøya-massakren var dog ikke en del af valgkampen.

- Det er for frisk i erindringen og for smertefuldt. Vi skulle også undgå at blive anklaget for at have udnyttet den 22. juli til vores egne politiske gøremål, mener Fredric Holen Björdal.

Ved valget måtte Arbeiderpartiet overlade magten til Høyre og resten af blå blok, der fik et solidt flertal af vælgernes stemmer.

Høyres statsministerkandidat, Erna Solberg, er dog fortsat i gang med at sondere terrænet efter valgresultatet, og det er derfor endnu ikke klart, hvem der kommer til at danne regering i Norge.

/ritzau/FNB

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst