Unikt fund i Aalborgs undergrund

Pilgrimsmærker fundet under udgravninger i gaderne ved Budolfi Plads afdækker Aalborgs europæiske forbindelser

Sådan ser det ud pilgrimsmærket af Olav den Hellige. Foto: Aalborg Historiske Museum

Sådan ser det ud pilgrimsmærket af Olav den Hellige. Foto: Aalborg Historiske Museum

t sjældent pilgrimsmærke forestillende Olav den Hellige dukkede for nylig op i forbindelse med en rørrenovering i gaderne omkring Budolfi Plads i Aalborgs gamle midtby.

Hen ved tre meter tykke jordlag, af arkæologer kaldet kulturlag, fra 1300-1500-tallet, blotlægges af gravemaskiner, og arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum overvåger arbejdet.

- De helt urørte kulturlag giver os mulighed for at gøre interessante iagttagelser omkring middelalderens Aalborg, og takket være arkæologers og detektorfolks minutiøse gennemgang af de kæmpestore jordbunker dukker der også usædvanlige fund op. Det gælder for eksempel pilgrimsmærkerne, som vi foreløbig har fundet fire af, forklarer arkæolog Christian Vrængmose Jensen til Kristeligt Dagblad.

Det fineste af de fire pilgrimsmærker forestiller den norske kongehelgen, Olav den Hellige, der var norsk konge fra 1015 til 1028 og blev helgenkåret i 1031.

Det godt seks centimeter lange mærke af sølv blev erhvervet af folk, der dengang drog til Nidarosdomen i Trondheim på pilgrimsfærd.

Unikt pilgrimsmærke

- Olav den Hellige-pilgrimsmærket er unikt herhjemme, men et identisk mærke er fundet i Stralsund i Tyskland. Det er dog set i aftryk på kirkeklokker, blandt andet på én på Fyn. Det var nemlig skik at præge datidens kirkeklokker med pilgrimsmærker, måske for på den måde at overføre noget særligt helligt til klokken. En af disse klokker er dateret til 1433, så vi kan godt regne med, at vores Olav-mærke også hører til i 1400-tallet, fortsætter Christian Vrængmose Jensen.

Med de fire nye pilgrimsmærker er der i alt fundet 18 pilgrimsmærker i Aalborg fra så forskellige steder som Rom, Santiago de Compostela, Rocamadour i Frankrig, Aachen i Tyskland, Vadstena i Sverige, Trondheim i Norge og det mere hjemlige Kliplev i Sønderjylland.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.