Sæby

Unikt skattefund udstilles

Kom og se Strandbyskatten - inden den flytter til Nationalmuseet

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Korsmønt med korssiden opad – mønten er så tynd at man kan se den anden sides prægning igennem. ?Foto: Sidsel Wåhlin - Vendsyssel historiske Museum.

SÆBY:Vendelboerne får nu mulighed for at se det enestående skattefund fra Strandby i dagene 6.-8. juni.

Vendsyssel Historiske Museum udstiller skatten på tre forskellige steder i samarbejde med Nordjyllands Kystmuseum, Frederikshavn kommune og Hjørring kommune.

Torsdag den 6. juni kan skatten ses i Strandby i Nordjyske bank kl. 10-18.30, fredag på Bangsbo Museum kl. 10-17.30, lørdag 8. juni på Vendsyssel Historiske Museum i Hjørring Kl. 10-16.

Kom og se fundet og mød de tre unge findere af skatten - Michael, Peter og Tobias - og arkæologerne, der har foretaget undersøgelserne ved Strandby.

Strandbyskatten er et enestående fund, ikke blot ved mængden af sølv, men også sammensætningen af både udenlandske og danske mønter. Den rummer også Harald Blåtand-mønter med det kristne korstegn sammen med fundet af den hedenske Thors hammer. Skatten består af mere end 330 dele - alle af sølv. Der er 188 mønter i fundet og desuden klipsølv og dele af smykker. Det er især fundets store antal korsmønter - slået af Harald Blåtand, der gør det enestående. Fundet er nedgravet af en storbonde og var en del af hans rede penge. At gemme værdier i jorden var datidens bankboks. Skatten har sandsynligvis været nedgravet nær storgården, muligvis på selve gårdspladsen, skønt der - ved den lille udgravning - ikke blev fundet et hus. Storgården har ligget nær de rige strandenge, hvor kvæg og heste kunne græsse. Gårdens placering gav mulighed for kontrol med kysten og for at have sit vikingeskib liggende - lige ved hånden.

Fundet skal afleveres til Danefævurdering på Nationalmuseet, men inden da kan vendelboerne - og alle andre, der kommer til Vendsyssel i disse dage - se fundet helt lokalt.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.