Uønsket krebseart spreder sig

Lokale lystfiskere har for første gang fanget mellem 40 og 50 signalkrebs i Lindholm Å

Signalkrebs, der blandt andet kan kendes på de hvide pletter på klosaksene, har nu også spredt sig til områder nord for fjorden. Blandt andet i Lindholm Å, hvor dette eksemplar for nylig blev fanget. Foto: Fiske Avisen

Signalkrebs, der blandt andet kan kendes på de hvide pletter på klosaksene, har nu også spredt sig til områder nord for fjorden. Blandt andet i Lindholm Å, hvor dette eksemplar for nylig blev fanget. Foto: Fiske Avisen

HVORUPGÅRD:Signalkrebs, som ikke hører hjemme i den danske natur, spreder sig med lynets hast i det meste af landet. For nylig fangede to lokale lystfiskere mellem 40 og 50 eksemplarer af arten i Lindholm Å lidt nord for Hvorrupgård, og det bekymrer både myndighederne og de lokale lodsejere.

Første gang i Vendsyssel

- Mig bekendt er det først gang, krebsene er observeret så langt nord på. Og det det er selvfølgelig noget skidt, for vi vil gerne have en mangfoldighed af planter og fisk i åen, og signalkrebsene er desværre kendt for at fortrænge de almindelige danske flodkrebs og formere sig så hurtigt og massivt, at der ikke er føde nok til andre fisk og dyr, siger gårdejer Anders Stenild.

Underminerer åbrink

Han ejer den af åen, hvor krebsene for nylig blev fanget i en åleruse, og det giver også anledning til panderynker på andre områder. Signalkrebs graver nemlig huler i brinkerne langs de åer og vandløb, hvor de lever. Og på sigt kan det sagtens underminere store strækninger og medvirke til yderligere tilsanding af Lindholm Å.

- Vi jo kæmpet for at få lov at oprense åen i mange år. Men det vil man ikke lytte til, og derfor har vi ofte omfattende oversvømmelser. Og ifølge forskerne er det ikke usandsynligt, at signalkrebsene har fundet vej til åen fra en sø eller dam i forbindelse med en af oversvømmelserne. Så nu sidder vi i godt og grundigt i suppedasen, påpeger Anders Stenild.

Svære at slippe af med

Ifølge seniorforsker ved DTU Aqua Søren Berg kan man blandt andet kende signalkrebsene på, at de har tydelige hvide pletter klosaksene. Og har arten først fundet vej til et vandløb, er den meget svær at slippe af med.

- Men kan selvfølgelig godt prøve at fiske den op. Men det er illusorisk at tro, man kan udrydde signalkrebsene helt på den måde. For lige så snart man holder op med at fiske, vender de tilbage igen. Det har alle forsøg vist, understreger Søren Berg.

Gift er ikke godt

Der findes også kemiske bekæmpelsesmidler til signalkrebs. Men dem vil de fleste nødigt bruge, da de også slår de insekter, fiskene lever af, ihjel.

- Så vi prøver at indsamle alle de data og observationer, vi kan. Men signalkrebsene spreder sig desværre alligevel, så måske var det i virkeligheden bedre at koncentrere indsatsen om nogle af de områder, hor der er mange flodkrebs - for eksempel i omkring Skals Å- og erkende at resten er tabt, siger Søren Berg

Andre må tage over

Ud over at være dygtige til at formere sig er signalkrebs også bærer af en svampesygdom, som slår almindelige krebs ihjel. Og det er lodsejerne ved Lindholm Å godt trætte af.

- Vi synes ikke rigtigt, vi kan gøre mere selv. Vores ålaug har allerede kontaktet Naturstyrelsen, så nu er dem, at vurdere, hvad der eventuelt skal gøre ved krebsene, siger Anders Stenild.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.