EMNER

Urigtige tal for juletradition

I fjor fik 1700 kål og flæsk i Fjerritslev, handelsstanden mente 200.

Doris og Knud Klit har serveret kål i kælderen på Bryggergården i næsten 50 år, men det har fået en brat ende. Arkivfoto: Erik Sahl

Doris og Knud Klit har serveret kål i kælderen på Bryggergården i næsten 50 år, men det har fået en brat ende. Arkivfoto: Erik Sahl

I næsten et halvt århundrede er der hvert år op mod jul blevet serveret gratis stuvet hvidkål, flæsk og nisseøl i Fjerritslevs Bryggerkælder, og folk har stået i lange køer ud på fortovet for at få del i julestemningen i den dampende kælder. Nu har handelsstandsforeningen sagt stop for kålen med den begrundelse, at der i fjor kun var godt 200, der ville have kål, og så er det for dyrt. Man ville så prøve suppe i år i stedet for. - Tallet passer slet ikke, siger Knud Klit, der har været med som frivillig siden ejeren af bryggeriet i Fjerritslev, Kirsten Kjeldgaard, indførste traditionen i 1962. - Sidste år serverede vi mellem 1650 og 1700 portioner kål, udover pølser til børnene, fortæller han. - Jeg ved ikke, hvor handelsstanden har tallet fra, og jeg er skuffet over at man bare stopper sådan en tradition uden at sige noget til os, der plejer at stå for det. Vi skulle til at bestille hvidtøl, da vi tilfældigvis hørte at der ikke skulle være kål og flæsk i år, forklarer Knud Klit, der sammen med sin kone Doris har organiseret serveringen. - Antallet svinger fra år til år, fordi det spiller ind hvordan søndagen falder op til jul. Der kommer mange, hvis det er tæt på jul, fordi de unge så er kommet hjem på besøg, forklarer han. - Og de vil have kål og flæsk i Bryggerkælderen. Godt 700 tog imod tilbudet om suppe i kælderen, og det synes handelsstandsforeningens formand Peter Hyldager er ganske flot. - De godt 200 spisende i fjor er et tal, der er blevet nævnt på et medlemsmøde, men humlen er, at uanset hvor mange der kommer, har vi ikke råd til at bruge de 40.000 kr. det koster på at servere kål og flæsk mere, forklarer Peter Hyldager. - Det er min fejl, at jeg har nævnt tallet 200, erkender han. Handelsstandsforeningen har tidligere forsøgt at indføre en ny tradition, da man i 2002 gik over til gløgg og æbleskiver. Det var ikke nogen succes, og kålen holdt sit indtog igen. - Det tror jeg ikke sker den her gang, lyder det fra handelsstandsformanden. - Det er både min personlige og bestyrelsens holdning, at det er slut, for vi har ikke råd til det. Men jeg ved selvfølgelig ikke, om medlemmerne siger noget andet. Han beklager, at Doris og Knud Klit ikke er blevet adviseret om de nye tider. - Der må være sket en kommunikationsfejl, siger han.