Udland

Uro i Burundi: Dommer flygter fra forfatningsstridig dom

Forfatningsdommer flygtede ud af landet for at undgå at blåstemple beslutning, som nu er truffet i Burundi.

En forfatningsdomstol i Burundi har taget en meget upopulær beslutning.

Efter voldsomme protester og blodig uro har domstolen tirsdag godkendt, at landets præsident, Pierre Nkurunziza, kan stille op til en tredje præsidentperiode, oplyser formanden for regeringspartiet ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Forfatningsdomstolens vicepræsident, Sylvere Nimpagaritse, flygtede mandag ud af landet.

Han fortalte til det franske nyhedsbureau AFP, at han ikke ville sætte sin underskrift på en beslutning, som helt klart ville være i strid med forfatningen.

Burundis vicepræsident opfordrer samtidig til, at demonstranter stopper deres "ulovlige" protester.

Vicepræsidenten siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at regeringen er klar til at løslade de varetægtsfængslede efter mandagens uro.

Mindst fire personer blev skudt af politiet, og adskillige andre er såret i forbindelse med uroligheder mandag.

Det bekræfter Pierre Claver Mbonimpa, der er medlem af den borgerretsgruppe, som stod bag mandagens demonstrationer, over for AFP.

Demonstranterne gik på gaden i protest over, at Pierre Nkurunziza har offentliggjort, at han vil stille op til en tredje periode som præsident.

Det lille centralafrikanske land har været ramt af flere voldelige demonstrationer, siden regeringspartiet, CNDD-FDD, valgte at indstille Nkurunziza som partiets præsidentkandidat til valget 26. juni.

Præsidenten kom til magten i 2005 efter en 12 år lang borgerkrig i landet.

Som en del af fredsaftalen, der blev indgået for at afslutte borgerkrigen, fik landet en forfatning, hvoraf det fremgår, at man maksimalt må sidde i to perioder som præsident.

Den siddende præsidents støtter fastholder, at da Nkurunziza ikke blev valgt af folket til sin første periode, men af parlamentet, er der intet, der forfatningsmæssigt forhindrer ham i at stille op til en tredje præsidentperiode.

Ifølge FN er over 10.000 flygtet til nabolandet Rwanda som følge af urolighederne, og mindst 10 er blevet dræbt, siden optøjerne brød ud i forrige weekend.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.