Udland

Uro i Kinas banker giver bange anelser

Kinas økonomiske vækst trues af bankerne, men det er kun midlertidigt, forsikrer banktilsyn.

Uro i Kinas banker giver bange anelser

Kinas banker har spruttet de seneste uger, fordi de har manglet penge til udlån, men lederen for landets banktilsyn forsikrer om, at det bare er midlertidigt.

Manglen på likviditet i bankerne har givet uro på børsmarkederne, og det kan i sidste ende svække den kinesiske økonomi.

I tre uger har der manglet penge på det såkaldte interbankmarked, og det har fået renten på lån mellem bankerne til at stige.

Shang Fulin, der er leder for Kinas banktilsyn, siger lørdag, at banksektoren under ét har nok likviditet. Dermed bekræfter han en melding, som den kinesiske centralbank udsendte tidligere på ugen.

- I disse dage er situationen med stram likviditet på interbankmarkedet begyndt at lette, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Alligevel er vestlige økonomer og eksperter forundret over, at Kinas centralbank i sidste uge pludselig smækkede kassen i for bankerne, for så få dage senere at åbne op igen, da der spredte sig rygter om en hård opbremsning i den kinesiske økonomi.

Det tolkes dels som en advarsel til bankerne om at styre deres långivning til kommuner og regioner landet over, hvor der er ved at blive opbygget en enorm overkapacitet i industrien og den øvrige produktion.

Banker beskyldes for at give billige og rigelige lån til overivrige kommunistiske partiledere, der er stærkt opsatte på at sikre, at netop deres byer og regioner bliver en del af Kinas økonomiske mirakel.

Altså med andre ord, at en overophedninger i gang.

Dels at centralbanken frygter, at den ikke har kontrol med pengestrømmen i Kina, fordi et parallelt banksystem, der i finansverdenen kendes som "shadow banking", er ved at tage over.

Men Shang Fulin forsøger at nedtone frygten for gældsætningen i kommunerne og regionerne.

- Så længe vi anvender midlerne til risikostyring, så er disse risici kontrollerbare, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.