Udland

USA advarer Israel før FN-møde

Amerikanerne er bekymret, for israelske politikere truer med hårde reaktioner mod palæstinensisk offensiv i FN

USA advarer Israel før FN-møde

USA advarer Israel mod at straffe palæstinenserne, når præsident Mahmoud Abbas om få dage anmoder FN om at give det palæstinensiske selvstyre en højere status i FN.

Den israelske regering har truet med at stadfæste ulovlige bosættelser på Vestbredden, mens nogle advarer om, at Oslo-aftalerne om begrænset palæstinensisk selvstyre kan blive opsagt.

Israels finansminister, Yuval Steinitz, har også varslet et stop for indkrævning af skat og afgifter til palæstinenserne, hvilket kan få dramatiske følger for selvstyremyndighederne.

- Vi vil ikke komme til at kræve skat ind for dem, og vi kommer ikke til at overføre skatteindtægterne til dem, lyder det i advarslen fra Steinitz.

USA er ligesom Israel stærkt modstander af planen om at give palæstinenserne en opgraderet status i FN.

Men Obama-regeringen i Washington har opgivet at få det standset og advarer nu den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, mod at iværksætte straffeaktioner.

- Det vil kunne få selvstyremyndighederne til helt at bryde sammen, lyder advarslen fra den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, som i denne uge mødtes med både Netanyahu og Abbas.

Palæstina har i dag observatørstatus i FN, men vil med en opgraderet status blive i stand til at klage officielt mod den israelske besættelse og ulovlige bosættelser.

Mindst 150 af de 193 medlemslande i FN ventes at støtte den palæstinensiske ansøgning.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.