Udland

USA afviser, at Obama talte med NSA om Merkel

Bild-rapport om Obamas kendskab til aflytning af Merkel afvises af efterretningstjenesten NSA.

USA afviser, at Obama talte med NSA om Merkel

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA afviser tyske medierapporter om, at præsident Barack Obama blev personligt informeret om aflytninger af forbundskansler Angela Merkels mobiltelefoner.

- NSA-lederen, general Keith Alexander, havde ikke samtaler med præsident Obama i 2010 om den påståede aflytning af forbundskansler Merkel, og han har aldrig talt med nogen om de påståede operationer omkring forbundskansleren, siger talskvinden Vaneé Vines.

Obama har i en personlig telefonsamtale selv forsikret Merkel om, at han ikke har kendt til nogen overvågning af hendes mobiltelefon.

Men ifølge Bild godkendte Obama i 2010 personligt spionagen mod Merkel.

Kilder i NSA siger, at efterretningstjenestens chef informerede Obama om aflytningen, og Det Hvide Hus bad angiveligt om en sagsmappe om Merkel. Budskabet til NSA var: Hvem er denne kvinde egentlig, skriver Bild.

Ifølge den tyske avis havde NSA adgang til alle Merkels mobiltelefonsamtaler samt sms'er, men ikke til forbundskanslerens fastlinje, som hun normalt bruger til samtaler med andre stats- og regeringschefer.

Formanden for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, republikaneren Mike Rogers, siger, at der ikke er noget overraskende ved de mange afsløringer af USA's aflytninger af en lang række landes regeringsledere og toppolitikere. Han bebrejder medierne, at de ikke har forstået historien.

- Jeg tror, at det ville være en endnu større nyhed, hvis USA's efterretningstjenester ikke forsøgte at indsamle informationer, der skal beskytte USA's interesser hjemme og i udlandet, siger Rogers til CNN.

- Vi er nødt til at sikre os, at vi ikke indsamler informationer, som vi ikke har brug for. Men informationer, der er betydningsfulde og gavnlige for USA, skal indsamles, siger han.

En talskvinde for sikkerhedsrådgiverne i Det Hvide Hus, Caitlin Hayden, siger samtidig, at "vi har gjort det klart, at USA indsamler udenlandske efterretninger af den type, som alle lande indsamler."

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.