Udland

USA bekræfter al-Qaeda-leders død

Taliban-bevægelsen i Pakistan betegner al-Qaeda topstrategen Abu Yahya al-Libis død som et alvorligt tab.

USA bekræfter al-Qaeda-leders død

Al-Qaedas næstkommanderende, Abu Yahya al-Libi, er blandt de dræbte i et droneangreb i det klanstyrede, nordvestlige Pakistan.

Det bekræfter Det Hvide Hus, der betegner hans død som "et hårdt slag" for al-Qaeda.

Ifølge en amerikansk regeringstalsmand har USA's efterretningstjenester beviser på, at terrornetværkets nummer to er dræbt.

Med Libis død har al-Qaeda og Taliban lidt "et stort tab", erkender en højtstående leder fra den pakistanske gren af Taliban.

- Efter doktor Sahib (al-Qaeda leder Ayman al-Zawahri, red.) var han den vigtigste al-Qaeda leder, siger den pakistanske Talibanleder, der ikke vil have sit navn frem.

Med udtalelsen bekræfter Taliban-lederen ligeledes, at Libi er blandt de dræbte efter mandagens amerikanske droneangreb, der kostede i alt 15 mennesker livet.

En lignende bekræftelse kom få timer inden fra unavngivne amerikanske embedsmænd, der siger, at USA føler sig overbevist om at have fået ram på al-Qaedas nummer to.

Den libyskfødte topstrateg blev al-Qaedas næstkommanderende, da Ayman al-Zawahri overtog ledelsen i terrornetværket efter amerikanske elitesoldaters drab på Osama bin Laden sidste år.

Ifølge de amerikanske kilder er Libi for nylig trådt i karakter som Zawahris højre hånd.

Han betegnes som en af al-Qaedas mest erfarne og alsidige ledere, og han har spillet en afgørende rolle i gruppens planlægning af terrorangreb mod Vesten, siger en amerikansk embedsmand.

- Der er ingen, der kommer i nærheden af at erstatte den ekspertise, al-Qaeda lige har mistet, siger den unavngivne embedsmand til Reuters.

Libi var islamisk prædikant, og hans religiøse baggrund gav ham endvidere ret til at udstede såkaldte fatwaer - religiøse dekreter - samt vejlede al-Qaedas netværk i Pakistan og Afghanistan.

/ritzau/Reuters