Udland

USA: Boliggigant udskriver gigantcheck til regeringen

Fannie Mae tilbagetaler milliarder af redningslån. Skatteyderne kan forvente at tjene på indgrebet i 2008.

USA: Boliggigant udskriver gigantcheck til regeringen

Finansministeren i Washington modtager snart en check på over 330 milliarder kroner fra realkreditgiganten Fannie Mae.

Den amerikanske regering brugte i september 2008 godt 116,1 milliarder dollar på at forhindre Fannie Mae i at gå konkurs, da hele det finansielle system i USA stod på kanten af afgrunden.

Det lidt mindre Freddie Mac undgik også at gå ned efter et indgreb fra regeringen. De to selskaber står for hovedparten af boliglånene i USA.

Fannie Mae har tidligere betalt knap 36 milliarder dollar tilbage, og efter et rekordoverskud i første kvartal bliver der nu afdraget yderligere 59,4 milliarder dollar eller godt 330 milliarder kroner.

Dermed har staten fået næsten 97 milliarder dollar tilbage.

Pengene kommer i en tid, hvor statens økonomiske råderum er begrænset, fordi politikerne i Kongressen er uenige om, hvordan flere økonomiske problemer skal løses. Demokraterne og Republikanerne skændes især om underskuddet på statens budgetter.

Ifølge Fannies Maes administrerende direktør, Tim Mayopoulos, kan de amerikanske skatteydere forvente, at hele statens nødlån og mere til bliver tilbagebetalt. Det sagde han i april til Bloomberg News.

Og fremskrivninger i præsident Barack Obamas seneste budgetforslag viser, at udbytter de næste 10 år fra Fannie May til finansministeriet kan overgå nødlånet med hele 51 milliarder dollar. Staten ejer Fannie Mae og Freddie Mac.

Freddie Mac har indtil nu betalt 36,6 milliarder dollar i udbytte til finansministeriet, der i 2008 trådte til med en hjælpepakke på 71,3 milliarder dollar.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.