Udland

USA efter nervegas-nyhed i Syrien: Nu kan alt ske

Assads hær har angiveligt brugt kvælende nervegas i borgerkrigen. Det kan få store konsekvenser, lyder det.

USA efter nervegas-nyhed i Syrien: Nu kan alt ske

Hvis det virkelig er rigtigt, at det syriske regime har anvendt kemiske våben i kampen mod oprørerne, så er alle muligheder pludselig i spil for at stoppe borgerkrigen i landet - muligvis også en militær aktion.

Det siger en højtstående embedsmand fra den amerikanske regering efter nyheden om, at Bashar al-Assads styrker formentlig har anvendt nervegas mod befolkningen.

Det Hvide Hus har dog understreget, at USA's efterretningsvæsen ikke er 100 procent sikker i sin sag, og ledelsen i Washington vil først have klare beviser for, at Syrien er "gået over stregen", før man vil skride til handling, lyder det.

- Det, vi vil gøre, er at drøfte situationen med vores tætte allierede og den syriske opposition for at finde ud af, hvad der er bedst at gøre, lyder det fra embedsmanden.

- Jeg vil ikke svare på hypotetiske spørgsmål. Men hvad angår vores reaktion er alle muligheder nu i spil. Og svaret kan komme på tværs af vores forskellige typer af de indsatser, vi har i Syrien, tilføjer han.

Ifølge oplysningerne fra det amerikanske efterretningsvæsen har det syriske regime angiveligt anvendt nervegassen sarin i mindre omfang. Det er en lugtfri og farveløs nervegas, der kvæler ofrene.

Det Hvide Hus, som tidligere har advaret om, at det vil reagere meget skarpt på brug af kemiske våben i Syrien, har orienteret Kongressen om meldingerne fra Pentagon.

I over to år har det syriske regime udkæmpet en blodig krig mod oprørsstyrkerne. FN anslår, at mere end 70.000 mennesker har mistet livet under konflikten, som begyndte i marts 2011.

Over 1,3 millioner er tvunget på flugt fra landet, og en fjerdedel af Syriens befolkning på 22 millioner er tilmed internt fordrevne.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.