USA fordømmer Ruslands lukning af rettighedsgruppe

Både USA og Tyskland opfordrer Rusland til at vise solidaritet med de undertrykte frem for at lukke kendt ngo.

Supporters of the human rights group International Memorial gather at the Solovetsky Stone memorial in Saint Petersburg <i>Anton Vaganov/Reuters</i>

Supporters of the human rights group International Memorial gather at the Solovetsky Stone memorial in Saint Petersburg Anton Vaganov/Reuters

Ruslands lukning af landets ældste menneskerettighedsorganisation, Memorial International, vækker dyb bekymring i flere lande.

USA fordømmer lukningen. Det siger udenrigsministeriets talsmand Ned Price.

- Vi opfordrer de russiske myndigheder til at stoppe deres chikane af uafhængige røster og menneskeretsforkæmpere, siger Price.

I stedet bør Rusland "vise solidaritet med dem, der er blevet undertrykt for at bruge deres ytringsfrihed".

Han tilføjer, at USA med bekymring følger Ruslands forsøg på at lukke Memorial Menneskeretscenter. Det er en søsterorganisation til Memorial International.

Også fra Tyskland lyder der skarp kritik. Lukningen er "mere end ubegribelig", siger en talskvinde for det tyske udenrigsministerium.

- Begrundet kritik fra organisationer som Memorial bør man lytte til, siger hun.

Lukningen "fratager ofre for undertrykkelse deres stemme". Den går også imod de internationale forpligtelser om at beskytte basale rettigheder, tilføjer hun.

Memorial har ifølge en russisk domstol brudt loven om såkaldte udenlandske agenter. Det er regeringens betegnelse for ngo'er, der modtager støtte fra udlandet.

Gruppen mener selv, at lukningen er en "politisk beslutning". Det skriver nyhedsbureauet dpa.

I Danmark opfordrer udenrigsminister Jeppe Kofod (S) Rusland til at beskytte menneskeretsaktivister, medier, journalister og medlemmer af oppositionen.

Lukningen af Memorial er "endnu et skridt i den beklagelige nedbrydning af menneskerettigheder i Rusland", skriver Kofod på Twitter.

Memorial blev grundlagt i slutningen af 1980'erne. Gruppen er anerkendt i såvel Rusland som udlandet.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.