Udland

USA indfører sanktioner over for Rusland

Barack Obama udsender en bekendtgørelse om, at russere og Krim-russere får indefrosset værdier i USA.

USA's præsident, Barack Obama, indfører visabegrænsninger over for russere og ukrainske Krim-borgere, der er "ansvarlige for at true freden, sikkerheden, stabiliteten, suveræniteten eller den territoriale integritet for Ukraine".

Sådan lyder det torsdag.

Samtidig indefryses værdier, som de samme personer måtte have deponeret i USA. Sanktionerne omfatter ikke Ruslands præsident, Vladimir Putin, lyder det.

Sanktionerne indføres som en såkaldt "executive order", hvor præsidenten ikke behøver Kongressens godkendelse.

I en udtalelse fra Det Hvide Hus hedder det, at ordren er "et fleksibelt værktøj, som vil gøre det muligt for os at indføre sanktioner over for dem, som mest direkte er involveret i at destabilisere Ukraine, herunder den militære intervention på Krim".

- Dette bør sende et stærkt budskab om, at vi har til hensigt at påtvinge Rusland omkostninger for denne indgriben.

- Vi har allerede alvorlige bekymringer over indgriben på Krim. Situationen kan selvfølgelig eskalere yderligere, hvis vi ser aktioner i det østlige Ukraine, lyder det fra en amerikansk embedsmand.

Dermed fremgår det, at regeringen i Washington ikke vil udelukke flere indgreb, hvis situationen i Ukraine og på den ukrainske halvø Krim forværres.

Udtalelserne kommer samtidig med, at russiske soldater ifølge Danmarks udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), de facto har bemægtiget sig kontrollen med Krim.

Det siger han torsdag, hvor han afslutter et besøg i det uroplagede land.

- Det er i hvert fald en invasion. Det er vores klare indtryk, at Rusland har de facto kontrol over Krim i øjeblikket, siger Lidegaard til Ritzau i telefonen fra Donetsk-regionen i det østlige Ukraine.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.