Udland

USA lægger pres på eurozonens ledere

Italien og Frankrig er overbevist om, at eurozonen overlever, men USA efterlyser handling.

USA lægger pres på eurozonens ledere

De politiske ledere i eurozonen bør oppe sig og gøre mere for at få afsluttet krisen i møntunionen. Opfordringen kommer fra den amerikanske finansminister, Timothy Geithner. Han efterlyser kraftfulde og kreative tiltag fra de europæiske ledere.

Tirsdag sagde Italiens premierminister, Mario Monti, og Frankrigs præsident, François Hollande, at de er overbevist om, at problemerne i eurozonen vil blive løst.

- Frankrig og Italien er indstillet på at gøre alt for at beskytte euroen, hedder det i en fællesudtalelse fra de to ledere efter et møde i Paris tirsdag, skriver nyhedsbureauet AFP.

Hollande sagde efter mødet, at eurozonen må "beskyttes, bevares og styrkes". Han fremhævede samtidig, at der er "gjort betydelige fremskridt de seneste uger".

Monti mener, at landene i den kriseramte valutaunion nu er klar til at tage de sidste nødvendige skridt. De to ledere mødtes tirsdag i Paris.

- Der er lys for enden af tunnelen. Nu ser vi resultatet af viljen (til at bevare valutafællesskabet, red.) hos de europæiske institutioner og myndighederne i de forskellige lande. Også Tyskland, siger Monti til den italienske Rai Radio.

I USA og specielt i Det Hvide Hus følges udviklingen i Europa nøje, fordi problemerne på den anden side af Atlanterhavet også er en trussel mod den amerikanske økonomi, og i sidste ende Barack Obamas chancer for at blive genvalgt som præsident.

Tirsdag var Obama i telefonisk kontakt med Mario Monti for at blive opdateret om arbejdet med at få løst problemerne.

Geithner mødtes mandag med EU-ledere for at drøfte gældskrisen. Efter samtalerne sagde han, at Europa har værktøjerne til at løse krisen. Men han understregede, at der skal vises mere handlekraft og kreativitet.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.