Udland

USA melder om betydelig fremgang i atomforhandlinger

En endelig aftale om Irans atomprogram afhænger af iranerne selv, lyder det fra amerikansk topembedsmand.

Der er "betydelig" fremgang i forhandlingerne om Irans atomprogram, siger en højtstående amerikansk embedsmand.

USA's udenrigsminister, John Kerry, skal i begyndelsen af næste uge igen mødes med sin iranske kollega, Mohammad Javad Zarif, for at gøre endnu et forsøg på at nå en aftale om det omstridte atomprogram.

- Der har helt klart været betydelig fremgang i forhandlingerne, uenighederne er meget mindre, men vi ved endnu ikke, om vi vil være i stand til at blive enige om en god aftale. Det afhænger af iranerne, siger embedsmanden fra Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den amerikanske regering forhandler under nationalt pres fra særligt Republikanerne om en total afmontering af atomprogrammet.

Parterne håber at nå til enighed om en politisk rammeaftale om iranernes atomprogram inden udgangen af marts, så en endelig aftale med alle de tekniske detaljer kan foreligge inden slutningen af juni.

Noget gennembrud i form af en aftale i Schweiz i næste uge er der dog ikke lagt op til, understreger den anonyme embedsmand over for Reuters.

Det er stormagterne i den såkaldte P5+1-gruppe, som med forhandlingerne forsøger at forhindre Iran i at udvikle atomvåben, men Irans mål er at få ophævet omfattende sanktioner mod landet.

Iran understreger, at landets atomprogram kun har fredelige formål.

P5+1-gruppen består af FN's Sikkerhedsråds fem permanente medlemmer - USA, Rusland, Kina, Frankrig og Storbritannien - samt Tyskland.

Forhandlingerne har stået på i adskillige år, og det seneste forløb har varet halvandet år. Det blev i fjor forlænget med seks måneder.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden