Udland

USA militariserer alle klodens hjørner

USA udvider sit globale militære engagement med små hemmelige baser, der er afsondret fra lokalbefolkningerne.

USA militariserer alle klodens hjørner

USA skruer ikke ned for sit globale militære engagement, som de fleste tror efter Irak og Afghanistan. I stedet vokser det frem med små hemmelige baser, herunder dronebaser, med 20 til 200 mand, der er afsondret fra lokalbefolkningerne.

Baserne går under det poetiske navn Lily Pads, åkander, skriver Politiken torsdag.

- USA sætter stadig flere prikker på planeten, som ingen taler om. Lily Pads er en potentielt katastrofal udvikling, siger David Vine, professor ved American University, Washington, til Politiken.

Vine er en af de første forskere i de militære åkander, der symboliserer frøers hop rundt på åkander.

Den største fare ved Lily Pads er ifølge David Vine, at de skærper USA's spændinger med Kina og Rusland i Den Persiske Golf og om oliens veje i Vest- og Østafrika.

- Hvis andre skulle finde på at bygge Lily Pads i USA's interessesfære, ville USA kalde det helt uacceptabelt og sammenligne det med den kolde krigs værste konflikt om Sovjetunionens missiler i Cuba, siger Vine.

Der findes ingen officielle tal på antallet af baser. Ifølge David Vine er "global dominans hoveddrivkraften", men også bureaukratiske og økonomiske interesser spiller ind sammen med det forhold, at dronetilhængere har fået mere magt i regeringen.

Endnu er der flest af de anslået over 50 Lily Pads i Afrika og Centralasien. Asien ventes at få flest i fremtiden efter Barack Obamas nyligt annoncerede strategi for regionen.

- På trods af retorikken om at sprede demokrati fra Washington sikrer flere Lily Pads USA's samarbejde med stadig flere despotiske, korrupte og morderiske regimer, siger David Vine til Politiken.

USA har militærbaser i mindst 140 lande, som koster omkring 1500 milliarder kroner årligt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.