Udland

USA øjner chance for hurtig atomaftale med Iran

Iran skal lade inspektører besøge et hemmeligt, underjordisk atomanlæg, siger USA's udenrigsminister.

USA øjner chance for hurtig atomaftale med Iran

USA's udenrigsminister, John Kerry, er klar til at indgå en hurtig aftale med Iran om landets atomprogram, hvis Teheran beviser, at programmet ikke bliver brugt til at udvikle atomvåben.

I et interview med tv-kanalen CBS siger Kerry, at den iranske præsident, Hassan Rouhanis, ønske om at nå frem til en aftale inden for tre til seks måneder godt kan nås - endda endnu hurtigere, hvis Iran lever op til særlige betingelser.

- Det er muligt at nå frem til en aftale tidligere end det. Det afhænger af, hvor imødekommende Iran er parat til at være, siger Kerry til programmet 60 Minutes.

- Vi har brug for en god aftale her. Og en god aftale betyder, at den er fuldstændig ansvarlig og driftsikker i sine metoder til at sikre, at programmet er fredeligt.

- Hvis det er et fredeligt program, og vi alle kan se det - hvis hele verden ser det - så kan forholdet til Iran ændre sig dramatisk til det bedre, fortsætter udenrigsministeren.

USA vil dog ikke overveje at lette på de stramme sanktioner mod præstestyret, før en tilfredsstillende proces er sat i gang, lyder det.

Kerry siger også, at Iran skal åbne dørene for internationale inspektører til et underjordisk uranberigelses-anlæg i bjergene nær byen Qom for at bevise, at landet ikke har ambitioner om at tilegne sig atomvåben.

- De kunne åbne op for inspektion ved Fordow-anlægget med det samme, siger Kerry.

Det historisk iskolde forhold mellem Iran og USA er i løbet af de seneste måneder tøet mere op, og det nåede sit hidtil varmeste niveau i årevis, da Barack Obama og Rouhani talte i telefon med hinanden fredag.

Vestlige lande mener, at Iran i al hemmelighed forsøger at udvikle atomvåben. Iran nægter, at det er tilfældet. Landets atomprogram har fredelige formål, lyder det.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst