Udland

USA: Omstridt overvågning forpurrede terrorangreb på JP

Den amerikanske regerings argument om spiontjenestes overvågning er tyndt, mener ekspert.

USA: Omstridt overvågning forpurrede terrorangreb på JP

Obama-regeringen benytter det forpurrede terrorangreb på Jyllands-Posten i 2009 som argument for aflytningsagenturet NSA's omdiskuterede indsamling og lagring af e-mails, video- og telefondata, som blev afsløret af The Guardian i sidste uge.

Det skriver Information.

Men den amerikanske regerings argument er langtfra overbevisende. Meget tyder nemlig på, at FBI og CIA kunne have afsløret terrorattentatet mod den danske avis uden anvendelse af det omfattende Prism-program.

I et interview med tv-stationen ABC søndag nævnte præsidentens efterretningskoordinator, James Clapper, blandt andet afsløringen af komplottet mod Jyllands-Posten som et eksempel på NSA-programmets effektivitet.

Overvågningen af den pakistansk-amerikanske terrorist David Headley, der sammen med en sammensvoren rejste til Danmark for at rekognoscere terrænet, forhindrede et anslag mod Jyllands-Postens redaktioner i København og Aarhus, hævder Clapper.

Men Prism-programmets rolle i afsløringen af Headleys planer virker ikke specielt overbevisende, skriver pressekritikeren Marcy Wheeler på websitet salon.com. Hun er forfatter til bogen Anatomy of Deceit (Bedragets anatomi).

- Det er lidt mistænkeligt, at Clapper tilskriver det hemmelige Prism-program æren for opsporingen af Headley. Han arbejdede nemlig som informant i Pakistan for det amerikanske narkopoliti (DEA), påpeger Marcy Wheeler ifølge Information.

Med til billedet hører, at den demokratiske senator Dianne Feinstein - der er formand for Senatets efterretningsudvalg - hævder, at det var et andet efterretningsprogram - afsløret af The Guardian - som førte FBI og CIA på sporet af David Headley.

Nemlig NSA's indsamling og lagring af alle telefonlogbøger i USA.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.