USA pumper milliarder i boligobligationer

USA's centralbank vil købe boligobligationer for 40 milliarder dollar om måneden de næste mange måneder.

USA pumper milliarder i boligobligationer

I et forsøg på at give den skrantende amerikanske økonomi et skub i den rigtige retning har landets centralbank besluttet at kaste sig over investeringer i boligobligationer.

Hver måned vil den bruge 40 milliarder dollar (230 milliarder kroner) på investeringerne og fortsætte ind til, at opkøbene har haft en effekt. Det meddeler banken torsdag aften.

Tidligere har banken - også kaldet Fed - forsøgt at hjælpe økonomien op i omdrejninger ved at købe statsobligationer i stor stil, men denne gang satses der altså på boligrelaterede obligationer.

Tanken er, at de store opkøb fører til en lavere rente, som igen giver ny aktivitet i økonomien.

- Samlet set var de nye tiltag tæt på forventningen, men tonen var endnu blødere end forventet. Det har fået aktierne til at reagere positivt med pæne stigninger i kølvandet på annonceringen, siger chefanalytiker ved Danske Bank, Allan von Mehren i en kommentar.

- Dollaren ligger nogenlunde uforandret, mens obligationsrenterne faktisk er steget en smule. Det sidste skyldes nok primært, at investorer søger ud af sikre aktiver og ind i aktier i stedet, siger han.

Ud over annonceringen af de boligrelaterede obligationer meddelte banken desuden, at den forventer, at renten vil blive holdt exceptionelt lavt som minimum til midten af 2015 - altså cirka to år endnu.

- Men ud over de nye tiltag gør "Fed" det klart, at den er klar til at gøre mere med mindre, og at pengepolitikken forventes at forblive meget lempelig også i et betydeligt tidsrum efter, at væksten er blevet stærkere, siger Allan von Mehren.

Den store dollarindsats fra centralbanken kan på sigt give en større inflation.

Dollaren vil blive svagere i forhold til den danske krone - men for dansk økonomi er det angiveligt alligevel en fordel alt i alt, fordi det er vigtigere at få styrket den amerikanske økonomi.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.