Udland

USA's centralbankchef dæmper børsbegejstring

Kinesisk rentenedsættelse gav løft til europæiske aktier, lige til USA's centralbankchef talte. Så faldt de.

USA's centralbankchef dæmper børsbegejstring

De europæiske aktier steg først på dagen torsdag på nyheden om, at Kina har sænket renten, men noget af gevinsten gik tabt, da USA's centralbankchef Ben Bernanke sidste på eftermiddagen ikke ville sige, om han vil gribe til flere midler for at stimulere væksten.

Da børserne lukkede i Europa var der stigninger på omkring 1 procent på det britiske og tyske børsmarked, mens gevinsten kun blev halvt så stor i Frankrig.

Den kinesiske rentenedsættelse, der er den første siden 2008, understreger, at væksten i Kina er vigende, og at der er behov for at stimulere økonomien.

Der var på børsmarkederne opbygget en forventning til, at Den Amerikanske Forbundsbank, vil begyndte at opkøbe obligationer i stor stil for at sætte gang i væksten.

Det er tidligere forsøgt med en vis effekt.

Men Bernanke holdt kortene tæt til kroppen og undlod at antyde noget hverken i den ene eller den anden retning, da han forklarede sig i USA's kongres.

- Vi ser mindre på de grundlæggende ting lige nu, og stort set holder vi kun øje med, hvad banker og regeringer siger, siger Philippe Gijsels fra den franske bank BNP Paribas til nyhedsbureauet Reuters.

Den kinesiske rentenedsættelse var kun på 0,25 point til 6,31 procent, men det tolkes som et forsøg på at understøtte den kinesiske økonomi på et tidspunkt, hvor de berømte kinesiske vækstrater er under pres.

Kina er især ramt af faldende efterspørgsel fra det største eksportmarked, Europa.

/ritzau/