USA's højesteret afgør strid om ophavsret til Googles fordel

Google overtrådte ikke lov om ophavsret ved at anvende software fra Oracle, har USA's højesteret afgjort.

Højesteretten i USA har mandag afgjort årelang strid mellem Google og Oracle om ophavsret til fordel for Google. Dermed må Oracle se langt efter en kompensation på milliarder af dollars. (Arkivfoto)

Højesteretten i USA har mandag afgjort årelang strid mellem Google og Oracle om ophavsret til fordel for Google. Dermed må Oracle se langt efter en kompensation på milliarder af dollars. (Arkivfoto)

WASHINGTON D.C.: USA's højesteret har mandag afsagt kendelse til fordel for Google i en langvarig strid om selskabets brug af software fra Oracle.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Seks af de otte dommere mener, at Google ikke overtrådte den amerikanske lovgivning om ophavsret, da selskabet anvendte Oracles Java-software under udviklingen af styresystemet Android uden at betale for det.

Med mandagens kendelse i højesteretten slipper Google for at skulle aflevere milliarder af dollar i kompensation til Oracle. Selskabet havde ifølge nyhedsbureauet dpa krævet omkring ni milliarder dollar eller næsten 57 milliarder kroner.

Desuden bliver en tidligere kendelse ved en lavere retsinstans, som gav Oracle medhold, sløjfet.

- Beslutningen giver juridisk sikkerhed for den næste generation af udviklere, siger Kent Walker fra Googles ledelse om mandagens afgørelse i højesteretten.

Oracle mener derimod, at med kendelsen "er Googles platform med et blevet større og har øget sin markedskraft".

- De stjal Java og brugte et årti på retssager, som kun en monopolist er i stand til. Denne adfærd er lige præcis årsag til, at tilsynsmyndigheder overalt i verden og i USA undersøger Googles forretningspraksis, siger Dorian Daley, der er vicepræsident og chef for juridiske anliggender hos Oracle

Google købte styresystemet Android i 2005 og lancerede det nogle år senere efter at have videreudviklet det. Android er det mest anvendte styresystem i mobiltelefoner efterfulgt af Apples iOS.

Retstvisten mellem de to amerikanske it-giganter har stået på siden 2010. Oracle beskyldte Google for at have brugt dele af strukturen og formatet i Java-software til at skabe Android.

Oracle blev ejer af Java i forbindelse med overtagelsen af selskabet Sun Microsystems i 2010.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.