Det amerikanske kongetal skuffer en smule i september

Forventning var, at der blev skabt 145.000 job uden for landbruget i USA i september. Tallet lød på 136.000.

NEW YORK: Der blev skabt 136.000 job uden for landbruget i USA i september. Det viser det såkaldte kongetal ifølge erhvervsmediet Bloomberg.

Tallet er en smule under økonomernes forventning, som lød på 145.000 job.

Sidste måned lød det, at der blev skabt 130.000 job uden for landbruget i USA. Det tal er blevet revideret til 168.000 job.

USA offentliggør hver måned kongetallet, der fungerer som en strømpil for verdensøkonomien. Tallet får derfor stor opmærksomhed blandt økonomer.

Kongetallet angiver, hvor mange job der blev skabt uden for landbruget i USA i den foregående måned.

Jobrapporten fra september markerer ni år i træk, hvor der hver måned har været jobvækst uden for landbruget.

- Seneste gang med faldende beskæftigelse i USA var tilbage i september 2010. Præcis ni år og 21,3 millioner job senere kan man se tilbage på det længste jobopsving i USA's historie.

- Men når det er sagt, så er tempoet på arbejdsmarkedet gået markant ned, lyder det fra Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

- Der er ingen tvivl om, at det især er den selvpåførte handelskrig, der kaster skygger over amerikansk økonomi, siger Sandberg videre.

Han fremhæver, at en afmatning på USA's arbejdsmarked på kort sigt er dårligt nyt for verdensøkonomien og også for dansk økonomi.

- Men omvendt er det måske netop en buket halvsløje hårde nøgletal, som præsident Trump har mest respekt for, og som kan blive anledning til at genoptage handelsforhandlinger med Kina. Det skal åbenbart blive skidt, før det kan blive godt, understreger Sandberg

Dansk Industri fremhæver, at ledigheden ikke har været lavere siden 1969. Det lyder dog samtidig, at opsvinget i USA er udfordret.

- Amerikansk erhvervslivs forventninger til beskæftigelsen er styrtdykket.

- Industrien forventer faldende beskæftigelse, mens servicevirksomhedernes forventninger er på laveste niveau siden 2014, siger Allan Sørensen, der er chefanalytiker hos Dansk Industri.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst