USA's valgmænd bekræfter Biden som præsident

Det er ikke lykkedes præsident Donald Trump at omstøde valgresultatet. Mandag cementerede valgmænd det.

En valgmand i delstaten Georgia afgiver sin stemme til Joe Biden, der mandag har fået bekræftet sin valgsejr.

En valgmand i delstaten Georgia afgiver sin stemme til Joe Biden, der mandag har fået bekræftet sin valgsejr.

WASHINGTON:Så skulle det være sikkert. USA's næste præsident er demokrat.

Det fastslog valgmandskollegiet sent mandag aften dansk tid, hvor over 270 af de fornødne valgmænd pegede på Demokraternes Joe Biden.

Dermed lider den republikanske præsident, Donald Trump, endnu et nederlag, efter at han i mere en end måned har påstået, at der er blevet fusket med valgresultatet, men uden at det har rykket ved udfaldet.

Mandag aften blev vinderen af valget således formelt bekræftet, efter at USA's mest folkerige delstat, Californien, med sine 55 valgmænd til Biden sikrede de sidste nødvendige stemmer til den tidligere vicepræsident.

Resultatet var altså allerede afgjort, inden de sidste valgmandsstemmer blev givet natten til tirsdag dansk tid.

Ifølge avisen New York Times er der ingen valgmænd, der har været såkaldt troløse, hvor de har stemt på en anden kandidat, end den staten har peget på.

Det betyder, at Biden som ventet fik tildelt 306 valgmænd, mens Trump fik tildelt 232. For at vinde valget kræver det mindst 270 valgmænd.

Valgmænd i alle amerikanske stater var mandag samlet for at afgive deres stemmer på den af præsidentkandidaterne, der vandt flertallet af stemmerne i den pågældende stat.

Normalt er det en ren formalitet, men i år har der været langt større opmærksomhed på valgmændene, fordi præsident Donald Trump nægter at erkende, at han har tabt valget.

Præsidenten har gentagne gange påstået, at der er blevet snydt i stor stil. Men han har ikke kunnet fremlægge nogen beviser ved domstolene.

Trump har ifølge radiostationen NPR indgivet over 50 søgsmål i en lang række stater, men har endnu ikke fået medhold i et eneste tilfælde.

Fredag gav USA's højesteret tilsyneladende dødsstødet til Trumps forsøg på at ændre resultatet, da domstolen afviste en sag, som Trump-støtter i Texas og andre stater havde indgivet.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden