Udland

USA sigter jaget whistleblower for spionage

Myndighederne i Hongkong skal tilbageholde Edward Snowden, som står bag stor spionlækage i USA, lyder det.

USA sigter jaget whistleblower for spionage

De amerikanske myndigheder sigter nu whistlebloweren Edward Snowden for spionage, efter at han har lækket tophemmelige oplysninger om overvågningsprogrammer i USA. Det skriver Washington Post.

USA vil have Snowden udleveret og har derfor bedt myndighederne i Hongkong om at tilbageholde ham. Den amerikanske it-tekniker har opholdt sig i det asiatiske land, siden han i slutningen af maj flygtede fra USA.

Ud over spionage bliver Snowden også sigtet for tyveri og "konvertering af statslig ejendom", skriver avisen.

Fra sit skjul i Hongkong lækkede den tidligere efterretningsmand for nylig dokumenter til The Guardian og Washington Post om, hvordan efterretningsorganisationen National Security Agency (NSA) overvåger amerikanske borgeres telefoner og internet-færden.

NSA har ifølge Snowden også hacket computere i både Hongkong og Kina siden 2009 hos offentlige embedsmænd, virksomheder og studerende.

Han har tidligere arbejdet for både NSA og CIA og har derfor et indgående kendskab til efterretningstjenesternes metoder.

USA har en udleveringsaftale med Hongkong. De amerikanske myndigheder har nu 60 dage til at udforme et anklageskrift og kan herefter forsøge at få Snowden udleveret, så han kan blive retsforfulgt i hjemlandet, skriver Washington Post.

Snowden kan ifølge avisen kæmpe mod en udlevering ved domstolene i Hongkong.

Whistleblowerens afsløringer har udløst en heftig debat både nationalt og internationalt om, hvor langt man må gå med elektronisk overvågning.

Snowden betegner sig selv som en whistleblower, der er foruroliget over udviklingen i det amerikanske efterretningssystem, som har fået et vidt spillerum efter terrorangrebene 11. september 2001 og nu kan udnytte de store mængder digitale data.

FBI påstår, at flere end 50 potentielle terrorangreb verden over er blevet forhindret på grund af overvågningen. Et af disse angreb skulle være planlagt mod børsen i New York.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst